Dexia mogelijk voor honderden miljoenen de boot in

Dexia, dat tijdens en na de crisis van 2008 met miljarden euro’s van Belgische en Franse belastingbetalers gered moest worden, blijft worstelen met risicovolle investeringsdossiers uit het verleden.

Al realiseerde de restbank in 2016 voor het eerst sinds lange tijd weer een winst – a 353 miljoen euro – lijken blijven uit de kast vallen.

Uit het recent verschenen jaarverslag voor 2016 blijkt nu dat de groep honderden miljoenen euro’s dreigt te verliezen op een vroegere investering in het openbaar onderwijs van de Amerikaanse stad Chicago.

Dexia investeerde in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 voor honderden miljoenen in obligaties van de Chicago Board of Education, die op het punt staat om failliet te gaan.

De instelling verzorgt de door de staat gefinancierde scholen van de stad Chicago, met ongeveer 400.000 leerlingen de op twee na grootste scholengemeenschap van de VS.

Het gaat al jaren gebukt onder grote schulden en heeft tot eind juni om 715 miljoen dollar bijeen te krijgen om aan de pensioenverplichtingen te voldoen.

De kans dat dat gaat lukken lijkt klein.

Dexia blijkt daarbij voor 472 miljoen euro blootgesteld, hoewel een woordvoerder aangaf niet het volledige bedrag kwijt te zijn bij een eventueel faillissement. Een gedeelte is herverzekerd.

Toch kan de schade voor de bank, en de belastingbetaler, oplopen tot enkele honderden miljoenen.

In de jaren voor de crisis groeide Dexia in blinde ambitie uit tot ’s werelds grootste financier van lokale besturen en nam daarbij grote risico’s.

De bank heeft nu nog steeds voor ruim 89 miljard euro uitstaan bij lokale besturen.

Het hoofdpijndossier in Chicago is een van de vele dossiers uit het verleden waarop Dexia zware verliezen dreigt te lopen.

In 2013 bleek Dexia ook al blootgesteld aan het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit.

Puerto Rico vroeg vorige week bescherming tegen zijn schuldeisers. Daar is Dexia voor 431 miljoen euro blootgesteld.

En ook de financiële situatie in Oostenrijk, omtrent het faillissement van de gefaalde HETA Bank, moet de restbank goed in de gaten blijven houden.

Bronnen: De Standaard, De Tijd, FD

Foto: Flickr