Studie ECB wijst op hogere werkloosheidscijfers

Volgens een nieuwe studie van de Europese Centrale Bank liggen de werkloosheidscijfers hoger dan de officiële gegevens ons doen geloven, dat kondigde ECB-president Mario Draghi woensdag aan tijdens een persmededeling. Het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen lijkt hierdoor opnieuw een discussiepunt te worden en minder evident dan eerst werd gedacht.

Het leek op het eerste gezicht ontzettend goed te gaan met de Europese economie en de werkloosheidscijfers, maar voor dat laatste moeten we ons beeld lichtjes bijstellen na de nieuwe studie van de Europese Centrale Bank. De cijfers werden blijkbaar mooier voorgesteld dan de werkelijkheid, ook de loongroei blijft aan de zwakke kant ondanks de Europese economische groeispurt.

Mario Draghi benadrukt dat loongroei noodzakelijk is om een duurzame stijging van de inflatie te ondersteunen, hetgeen nodig is om op een veilige en verantwoorde manier de stimulus terug te dringen. Zolang de lonen niet mee groeien met de Europese economie, zal de beslissing om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen nog eventjes op zich laten wachten.

De officiële werkloosheidscijfers houden geen rekening met werknemers die parttime werken en die op zoek zijn naar voltijdse jobs, ook werkzoekenden die niet voldoen aan de strikte criteria worden niet mee opgenomen in de cijfers.

De studie van de Europese Centrale Bank houdt wel rekening met deze categorieën en komt dan een heel ander cijfer uit, namelijk 15 procent in plaats van 9,5 procent volgens de officiële cijfers. Enkel in Duitsland is de arbeidsmarkt er op vooruit aan het gaan op vlak van alle categorieën.

De hervormingen op de Europese arbeidsmarkt, om meer volk aan het werk te krijgen, baseren zich voornamelijk op meer parttime werk in plaats van bestaande werknemers meer werk te geven. Hierdoor komt de loongroei moeilijk op gang omdat het aantal parttime werknemers de laatste jaren fors gestegen is.

Voor de Europese Centrale Bank is dit voldoende reden om de boot, voor het afbouwen van de stimulus, nog even af te houden en voorlopig vast te houden aan het huidige ‘soepele’ beleid. Enkel bij een duurzame verbetering van de omstandigheden, zal Mario Draghi pas definitief beslissen om het mes boven te halen.

Bronnen: Reuters, CNBC

Foto: European Parliament – Flickr