Duitsland blijft het goed doen!

De Duitse economie blijft dé steunpilaar van de Europese economie. Uit groeicijfers blijkt alweer de economische kracht van Duitsland. 

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 0,6 procent en op jaarbasis sterkte het bruto binnenlandse product met 1,7 procent aan. De Duitse motor trekt al verschillende jaren de Europese economie.

Peter Van den Houte, hoofdeconoom bij ING België, verwijst in dat verband naar structurele hervormingen die de Duitsers een decennium geleden doorvoerden (Kanaal Z):

In het begin van de euro was Duitsland het zwakke broertje en het heeft zelfs het stabiliteitspact overtreden. Men is toen arbeidsmarkthervormingen gaan doorvoeren, om deze soepeler en dynamischer te maken. Daar plukt men nu de vruchten van.

De sterke prestaties van Duitsland komen uit verschillende hoeken: lage werkloosheid, bijgevolg meer consumptie. De export en de bouw trekken verder aan. De Duitse bedrijven plannen almaar meer investeringen.

Door die sterke prestaties is Duitsland wel enigszins op de lauweren gaan rusten en verdere maatregelen, investeringen, die noodzakelijk waren om de stevige groei aan te houden, bleven daarbij uit.

Vooral de infrastructuurwerken blijven volgens Van den Houte te veel achter. Hij verklaarde verder dat er nog werk aan de winkel is wat digitalisering betreft en de inschakeling van de vluchtelingen in de arbeidsmarkt. Hierbij is bijkomende vorming en opleiding noodzakelijk.

Van den Houte verwacht verder voor de komende jaren een Duitse groei van 1,5 tot 1,7 procent.

Bron: Kanaal Z, Peter Van den Houte (ING)

Foto: Andreas Levers/Flickr