Ziet The City steeds minder kansen?

Er zijn van die mensen die belangrijke posten bekleden zonder dat ze uitgebreid de media opzoeken. Marc Hotimsky is zo iemand. Veruit de belangrijkste Belg in The City. De makkelijke opportuniteiten op de beurzen om snel veel geld te verdienen zijn er niet meer, zo oordeelt hij.

Hotimsky is voorzitter van de miljardenbeheerder CQS. De vermogensbeheerder en hedge fonds beheert meer dan 13 miljard euro (cijfers 2016) en heeft kantoren in Hong Kong, New York, Jersey en Sydney. De hoofdzetel is echter gevestigd te Londen.

Vorig jaar haalde CQS via haar bekendste fonds Directional Opportunities, nog een rendement van vlotjes 30 procent. CQS behaalde in de afgelopen vijf jaren heel wat awards. Onder andere werd het fonds verkozen tot beste hefboomfonds in Europa.

Over de Brexit maakt Marc Hotimsky zich nog niet te veel zorgen. Hij wijst er in een interview met De Tijd op dat de Brexit weliswaar geen goed nieuws is, maar terzelfdertijd wijst hij er op dat de bedrijven uit de sector die hierdoor wegtrekken uit Londen zeker geen ‘deal breakers’ zijn. “Het gaat hier niet over tienduizenden banen.”

Daar komt bij dat Europeanen maar weinig geïnteresseerd lijken te zijn in hefboomfondsen. “Het aantal EU-beleggers in hedgefondsen is beperkt en in dalende lijn. Vooral Amerikanen, Britten en Aziaten zijn klant.”

Marc Hotimsky wijst verder op de negatieve onbedoelde effecten van het monetaire beleid zoals het door de Europese Centrale Bank wordt gevoerd: “De grote hoeveelheid liquiditeit zorgt er voor dat beleggers nog nauwelijks kijken naar de kwaliteit van de verschillende activa. (…) Centrale banken duwen met hun aankopen rendementen drastisch naar beneden.”

In hoeverre heersen er vandaag in de financiële sector nog marktimperfecties? Computerhandel en big data placht alles sneller en accurater te maken.

“Dankzij computers en big data wordt nu meer op een wetenschappelijke manier belegd, maar daardoor zijn ook de makkelijke opportuniteiten weggesmolten”, aldus de voorzitter van CQS. “De lat ligt hoger, informatie is meteen breed beschikbaar waardoor de opportuniteiten geslonken zijn.”