Europese fratsen kost Facebook 110 miljoen euro

Rare beslissing van de Europese Commissie: Facebook moet een boete van maar liefst 110 miljoen euro betalen voor het doorspelen van misleidende informatie aan de Commissie in 2014 in het kader van de overname van WhatsApp.

De Commissie oordeelde dat Facebook loog, op op z’n minst onjuist communiceerde over de mogelijke geautomatiseerde matching tussen Facebook- en WhatsApp accounts.

Facebook beweerde dat het niet over de technische expertise beschikte om accounts automatisch aan mekaar te koppelen. In 2016 kwam informatie aan het licht dat Facebook wél over die technologie beschikte en dat kaders van het bedrijf dat ook wisten.

Facebook gaf het misverstand ruiterlijk toe en werkte mee, waardoor de boete nu relatief “laag” uitvalt.

Opmerkelijk: in 2014 voerde de Commissie een zogenaamde “even if”-assessment uit. Dat betekent dat de Commissie de overname beoordeelde alsof Facebook wél over de expertise beschikte om de accounts automatisch te koppelen. En ook in dat scenario kreeg Facebook groen licht.

Kortom: Facebook wordt nu gestraft voor het achterhouden van informatie die het volgens de Commissie al veronderstelde te hebben.

Dan stelt zich de vraag: waarom zou een bedrijf voldoende informatie aan de Commissie overdragen als de Commissie toch in haar impact assessments doet alsof die informatie al bekend is?

Het antwoord is echter logisch: de “even if”-assessment bestaat erin in te schatten hoe de technologie in de toekomst zou kunnen evolueren en hoe dit de marktpositie van een dominante speler op een relevante markt beïnvloedt.

De “even if”-assessment kan dus geen vrijgeleide zijn voor ondernemingen om bepaalde relevante informatie achter te houden of te vergeten. Zelfs als “even if” leidt tot een groen licht.

Het is de eerste maal dat de Commissie in het kader van een overnameprocedure een bedrijf beboet op basis van de verschafte informatie in het kader van het onderzoek.

Bron: Europese Commissie

Foto: C_osett