Facebook krijgt boete van 110 miljoen Euro van Europese Commissie

De technologie-gigant Facebook  krijgt een zware klap te verwerken door de Europese Commissie aangaande de overname van WhatApp. Met een boete van 110 miljoen Euro maakt de Europese Commissie een duidelijk signaal dat de regels geaccepteerd moeten worden, ook door (Amerikaanse) technologiegiganten.

Het aanbieden van correcte en niet-misleidende informatie is een belangrijk item voor de Europese Commissie waarbij Facebook aldus deze zelfde commissie duidelijk in de fout ging. Om de competitiviteit te waarborgen is het dan ook van het grootste belang dat adequaat wordt ingegrepen. De grootte van deze boete ligt dan ook in de lijn van hetgeen andere technologiegiganten reeds mochten ondervinden waaronder Microsoft en Apple.

In 2014 werd WhatsApp gekocht door Facebook voor het bedrag van 19 miljard USD. Waar Facebook in 2014 nog verzekerde aan de Europese Commissie dat het niet mogelijk zou zijn om de gebruikers van Facebook en WhatsApp te koppelen bleek dit twee jaar later toch mogelijk te zijn. De Europese Commissie argumenteert dan nu ook dat dit ook bij de overname al het geval was. Deze informatie werd volgens Europa echter achtergehouden om de overname van WhatsApp goedgekeurd te krijgen.

Volgens Facebook werd er “te goeder trouw” gehandeld, een gegeven waar de Europese Commissie echter weinig geloof aan hecht en nu daadwerkelijk bestraft met deze boete.

Onder de Europese regels kan een bedrijf een boete krijgen tot 1% van de jaarlijkse omzet. Voor technologiegigant Facebook werd dit echter (voorlopig) nog niet opgetrokken tot dit percentage. Met een omzet van 24,8 miljard Euro in 2016 (en 7,2 miljard Euro in het eerste kwartaal van2017) valt deze boete al bij al mee.

Zowel Apple als Microsoft kijken of keken tegen een veel hogere boete  aan waarbij Facebook nu de derde Amerikaanse technologiegigant in het rijtje lijkt te worden. Ook Alphabet (het moederbedrijf van Google) staat reeds op de lijst om veroordeeld te worden. Hierbij zou het gaan om het Android systeem. Apple daarentegen werd veroordeeld tot het betalen van 13 miljard Euro wegens het ontduiken van belastingen via fiscale constructies in Ierland.

Bronnen:

http://www.cnbc.com