Rusland maakt Griekenland steeds nadrukkelijker het hof

Grote zorgen in Brussel: de Russisch-Griekse bilaterale handel is in Q1 van 2017 met 80% gestegen ten aanzien van dezelfde periode in 2016.

Voor de Grieken en de Russen is het natuurlijk allemaal goed nieuws: Griekenland kreunt onder de ijzeren wet van de troika en de te dure euro en is dringend op zoek naar nieuwe investeringen.

Rusland daarentegen is uitdrukkelijk op zoek naar nieuwe handelspartners met weinig bargaining power. En dan is Griekenland natuurlijk een begeerlijke bruid.

Al sinds het begin van de Griekse economische crisis in 2008 zoekt Rusland nadrukkelijk toenadering tot de Griekse machthebbers. Dat kon u de afgelopen jaren nauwgezet volgen op beurs.com.

Maar pas sinds het aantreden van de regering Tsipras in 2015 werd de samenwerking gevoelig opgedreven.

Griekenland is van strategisch groot belang voor de Russen: Griekenland heeft belangrijke zeehavens, ligt strategisch ten aanzien van Turkije, heeft enorme mineraal- en energiereserves, waaronder gas, en kan een grote hub worden voor Turkish Stream.

Griekenland is nu ook onder premier Tsipras een geopolitieke bondgenoot van Rusland: de militaire vloot bunkert in Griekse havens op weg van en naar Syrië, en Griekenland werkt zich in de Europese Raad op als groot criticaster van de economische sancties tegen Rusland.

Bron: Sputnik News

Foto: EU2016 SK