Verovert Russische cult-auto de Europese markt?

in 2014 kocht de Renault Group, de Europese marktleider in de automotive, ruim twee derden van de aandelen van de AvtoVaz Group op.

Daarmee kreeg het bijna de helft van de aandelen van het Russische automerk Lada in handen. Lada was decennialang het mikpunt van Westerse hoon. Menig wenkbrauwen fronsten dan ook, toen Renault zich in een Russisch avontuur stortte.

De overname heeft de Renault Group geen windeieren gelegd. Sinds 2014 is het aandeel van Renault met maar liefst 40% gestegen.

Dat vertrouwen van beleggers en investeerders lijkt te lonen: op het internationale autosalon van Moskou in september 2016 stelde AvtoVaz het nieuwe Lada-model voor, en de kenners zijn laaiend enthousiast.

Zelfs in Europa schiet de Renault Group raak: de verkoop van Lada’s in de EU in Q1 2017 is met 63% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

De hele Renault Group verkocht 11.4% meer auto’s in het eerste kwartaal. Het gemiddelde voor alle autofabrikanten in de EU ligt op 8.4%.

In absolute cijfers is alles natuurlijk relatief: Lada is slechts goed voor 1% van de Europese automarkt, omgerekend zo’n 280 tot 504 verkochte auto’s per maand in 2017.

Bron: RBTH

Foto: BScar23625