IPO Aston Martin in 2018?

De bestuursleden van Aston Martin overwegen een IPO in 2018, net zoals Ferrari zijn beursintroductie deed in 2015. De Britse autobouwer verwacht op zijn minst dezelfde succesvolle beursgang als zijn Italiaanse tegenhanger. Als het plan doorgaat, zal het aandeel verhandelbaar zijn op de Londense beurs, de financiële resultaten van dit jaar zullen bepalen of de IPO volgend jaar gelanceerd zal worden.

De Britse constructeur van de welbekende James Bond auto’s overweegt om Aston Martin-aandelen te verhandelen op de Londense beurs. Ze laten zich leiden door de, tot nu toe, succesvolle beursgang van het Italiaanse Ferrari dat in 2015 werd afgesplitst van FiatChrysler en kort erna naar de beurs trok.

Een beursintroductie kan volgend jaar al doorgaan indien de bedrijfsresultaten van dit jaar het toelaten, hoewel dat ook niet 100 procent zekerheid geeft op een IPO vermits er nog niets officieel bevestigd is. Marktkenners verwachten echter wel dat Aston Martin zeker niet zal moeten onderdoen voor het Ferrari-aandeel en schatten Aston Martin even hoog in.

Sinds de beursintroductie van Ferrari in Milaan en New York is het aandeel al 62 procent gestegen. Maar Aston Martin is Ferrari natuurlijk niet en de verwachtingen zijn uiteraard puur theoretisch, beide bedrijven zitten in hetzelfde segment maar qua gewicht kan Ferrari meer in de schaal leggen dan Aston Martin.

Volgens marktonderzoeksbureau Brand Finance is Ferrari het meest krachtige automerk ter wereld terwijl Aston Martin niet eens in de top 500 van de globale merken staat. Aston Martin verkoopt ook ‘slechts’ 4000 auto’s per jaar terwijl Ferrari dit jaar waarschijnlijk aan de 9000 auto’s zal komen.

Het is daarom ‘gevaarlijk’ om de vergelijking te maken tussen beide automerken en de verwachtingen van de beursgang van Aston Martin te koppelen aan die van de Italiaanse autobouwer. Maar des al niet te min, bij Aston Martin wordt een omzetstijging verwacht van ongeveer 60 procent dit jaar dus qua resultaten zit het goed bij de Britse autobouwer.

In 2011 was er reeds sprake van een IPO toen CEO Ulrich Bez nog aan het roer stond. 6 jaar later bestaat de kans dus dat we volgend jaar voor het eerst aandelen van Aston Martin kunnen kopen.

Bronnen: De Tijd, Bloomberg

Foto: Cedric Ramirez – Flickr