Jim Rickards: De Fed gaat obligatieportefeuille van $2,5 biljoen afbouwen!

De Fed staat op het punt haar obligatieportefeuille af te bouwen. zo meent Jim Rickards, econoom en zeer goed voorspeller van macro-economische ontwikkelingen. Dat kan rampzalige gevolgen hebben!

Rickards schreef verschillende boeken onder andere over valutaoorlogen, goud en de komende instorting van het financiële systeem. Verschillende van de voorspellingen die hij hierin deed kwamen al uit.

Nu meent hij dat de Fed haar obligatieportefeuille gaat afbouwen. De Amerikaanse centrale bank heeft sinds de crisis van 2008 massaal overheidsobligaties gekocht om de economie te ondersteunen via haar ‘QE-programma’.

Daardoor is de balans geëxplodeerd tot 4,5 biljoen dollar! Problematisch, want de eigen regels van de centrale bank zeggen dat dat eigenlijk veel minder hoort te zijn.

De zogenaamde Taylor-regel geeft aan hoe hoog de interestvoet moet liggen. De formule zou zorgen voor een stabiele economie met een beperkte inflatie en economische groei.

Momenteel zou volgens deze regel de Fed de rente op 2,5% moeten zetten en zou de balans van de centrale bank ‘maar’ 2 biljoen mogen bedragen!

De huidige interestvoet staat op 1%, volgens Rickards zal de Fed die tegen eind 2018 verhoogd hebben naar 2,5%

Het andere probleem, de te grote balans, zou verholpen worden door op de vervaldatum de obligaties te laten aflopen. Tot nu toe herinvesteerde de Fed telkens de teruggekregen fondsen.

Rickards denkt dat de fed tegen 2020 hiermee klaar zal zijn en 2,5 biljoen aan obligaties minder zal hebben.

Maar de rente verhogen en obligaties van de hand doen, zal de markt dat wel appreciëren?

Beleggers zijn verslaafd geworden aan QE-programma’s. Altijd was er wel een centrale bank die bijna gratis stimulusgeld uitdeelde.

En toen de Fed haar QE-programma stopzette, krimpte ze haar balans niet in! Dit zou de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt op dergelijke schaal.

Als de Fed onvoorzichtig te werk gaat kan ze de Amerikaanse economie in een recessie storten en gelijk ook de wereldeconomie!

Wat kan je doen om je hierop voor te bereiden? Richards zegt dat het tijd is om meer geld te stoppen in goud, zilver, cash en Amerikaanse overheidsobligaties.

“De Fed kan banken te hulp schieten, maar ze zullen u en ik niet komen redden. Wij moeten voor onszelf zorgen. Wat je nu laat liggen aan rendement zal meer dan gecompenseerd worden door verliezen te vermijden en door het feit dat je koopjes kan doen als de correctie er komt.”, zo verzekert Rickards.

Bron: Daily Reckoning
Foto: AgnosticPreachersKid