Wordt Brazilië een nieuw Venezuela?

Chaos alom in Brazilië. De politieke crisis die sinds de impeachment van Dilma Rousseff even was gaan liggen is weer helemaal opgeflakkerd. Wat staat beleggers nog te wachten?

Een daling van de Braziliaanse beurs van 18% in dollartermen, stilleggen van de handel in aandelen en futures van de nationale munt… het was een slagveld voor beleggers in de opkomende economie gisteren.

De feiten werden uitvoerig beschreven in de media, maar hoe het nu verder moet… daar zwijgt men wijselijk over. Brazilië is immers geen gemakkelijk land om te begrijpen.

Veel Brazilianen kunnen het politieke drama zelf al niet meer volgen. Al grappend zeggen ze dat de serie “House of Cards” nog wat kan leren van het politieke circus in Brasilia.

Want het ziet ernaar uit dat het land zijn derde president gaat krijgen in minder dan een jaar!

Nu er bewijzen zijn dat Michel Temer een politicus heeft proberen om te kopen is zijn positie onhoudbaar. Dat wordt dus aftreden of afgezet worden!

Reeds voor dit schandaal losbarstte steunde slechts 9% van de Braziliaanse bevolking de president. Als Temer niet zelf aftreedt zullen massamanifestaties hem hier dus wel toe dwingen.

Dan zijn er twee opties: artikel 81 van de grondwet schrijft voor dat het congres dan een nieuwe president kiest. Die zou dan zetelen tot oktober 2018, wanneer er nieuwe verkiezingen vallen.

Maar een groot deel van de bevolking vraagt om vervroegde verkiezingen! Die zijn echter wettelijk niet mogelijk op dit moment. Doch, in het huidige politieke klimaat is het niet onwaarschijnlijk dat de grondwet met de voeten wordt getreden.

Die vervroegde verkiezingen jagen beleggers de stuipen op het lijf. Want wie staat er aan de leiding in de peilingen? Jawel, ex-president Lula da Silva met 30% van de stemmen.

Wat is het probleem hoor ik u vragen, toen Lula president was kende Brazilië toch een periode van grote groei?

Jawel, maar sindsdien is er veel veranderd. Lula wordt verdacht van corruptie, witwaspraktijken, obstructie van de rechtsgang en andere misdaden.

Een corrupte president vervangen door een andere, dat is geen recept voor stabiele economische groei. Maar het wordt erger…

Volgens Lula is hij het slachtoffer van een lastercampagne. “Er is in dit land geen bravere ziel dan ik.”, aldus de ex-president.

Hij lijkt zijn eigen leugens te geloven en is behoorlijk kwaad op iedereen die hem met de vinger wijst. “Als ze me niet snel arresteren, wie weet… dan arresteer ik ze misschien wel op een dag!”, zo zei hij zonder blikken of blozen op een partijcongres deze maand.

De man is volledig geradicaliseerd, dat blijkt ook uit zijn volgende uitspraak: “Ze moeten beseffen dat we de media zullen reglementeren.” Die uitspraak herhaalde hij al diverse malen, het is hem dus blijkbaar menens. Hij kan het niet dulden dat de media kritisch over hem bericht.

We hebben hier duidelijk te maken met een dictator in spé, en dat weten beleggers maar al te goed. Toen revelaties van gisteren verkiezingen dichterbij brachten begon iedereen terecht te vrezen voor een scenario à la Venezuela.

Laat ons hopen dat het helemaal anders verloopt. Als de grondwet gerespecteerd wordt zullen er pas verkiezingen zijn eind 2018. Tegen dan kan Lula in de gevangenis zitten.

Ook zullen er veel meer mensen de nieuwste rijzende ster aan het politieke firmament kennen: João Dória, die in januari burgemeester van São Paulo werd.

Hij is een succesvol zakenman die nooit aan politiek heeft gedaan en van de eerste keer de gemeenteraadsverkiezingen won.

Dória maakte in vier maanden komaf met de wachtlijsten voor medische onderzoeken, weekte al meer dan 68 miljoen euro aan donaties los bij bedrijven en wil een heel aantal eigendommen van de stad privatiseren.

De zakenman is bijzonder populair bij de ‘Paulistanos’ en zij zijn met veel: met 12 miljoen mensen hebben we het over de grootste stad van het land. De metropool met randsteden inbegrepen telt zelfs 21 miljoen mensen.

Die populariteit zorgt ervoor dat er nu al 13% van de Brazilianen op hem zouden stemmen moest hij zich kandidaat stellen in 2018! En dat zonder enige campagne gevoerd te hebben en nog geen vijf maanden burgemeester te zijn!

Het zijn twee heel verschillende uitkomsten: een extreemlinkse president die de Braziliaanse beurs nog veel lager kan jagen… of een succesvolle ondernemer die zichzelf ziet als manager in plaats van politicus en bijzonder efficiënt de problemen aanpakt. Als die laatste het haalt, dan kan de huidige dip een mooi koopmoment blijken, in het andere geval verlies je waarschijnlijk nog een veelvoud van wat beleggers gisteren verloren.

Bron: Eigen berichtgeving
Foto: Julia Nortega