Centrale banken zetten euro hoger

De dollar staat de laatste weken onder druk. Pariteit tussen de Europese eenheidsmunt en de greenback lijkt even uit zicht verdwenen. De centrale banken zijn uiteraard hoofdrolspelers in het verhaal. 

Volgende maand verhoogt de Federal Reserve waarschijnlijk de rente tot 1/1,25 procent. De zogenaamde Federal Funds Rate werd reeds drie maal verhoogd sinds de financiële crisis, waarbij centrale banken de economie en inflatie terug wilden opkrikken aan de hand van massale stimulus.

Renteverlagingen is zo’n middel van die centraal bankiers, net als bijvoorbeeld het opkopen van obligaties, van overheden en soms ook van bedrijven.

De Federal Reserve begon wat vroeger dan onze ECB met die stimulering, vandaar de ook vroeger startende ‘tapering’ of afbouwen van het stimulusbeleid.

Economische cijfers

In de VS kan men zich een normalisering van het beleid meer en meer gaan veroorloven aangezien de economische groei en de werkgelegenheid het behoorlijk doen. In Europa blijft dit maar matig…

Hoewel… de laatste tijd beginnen de macro-economische cijfers van Europa erg goed te ogen. De groei trekt aan, het vertrouwen staat hoog, de inflatie is aan een opmars bezig, …

En in Amerika… daar waren de laatste cijfers vaak wat minder dan verhoopt.

Euro-dollar

Het uiteenlopende beleid van de Federal Reserve (= tapering wat zorgt voor een hogere dollar) en de Europese Centrale Bank (= stimulus wat de euro lager brengt) zorgde ervoor dat de euro-dollar verhouding steeds dichter bij pariteit kwam.

Door de laatste macro-economische ontwikkelingen en bijgevolg de uitspraken van beide centrale banken zijn we de omgekeerde weg aan het opgaan. De euro sterkt stevig aan en staat momenteel boven 1,12 dollar.

De ECB zou wel eens sneller dan eerder gedacht de rente terug kunnen optrekken (en stoppen met het QE-programma waarbij obligaties worden ingekocht). De Federal Reserve lijkt steeds voorzichtiger. Het is nog maar de vraag of er wel drie renteverhogingen zullen komen dit jaar.

Let er ook op dat de Federal Reserve de gigantische balans wil afbouwen. Hoe gunstiger de economie evolueert hoe sneller ze hiermee kunnen starten.

De komende maanden komen we sowieso meer te weten van beide kampen.

Foto: Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images