Draghi: Stimulus blijft nodig

De ECB blijft overtuigd van het belang van ‘buitengewone stimulerende maatregelen’ om de Europese economische ontwikkelingen te ondersteunen. Voorzitter Mario Draghi sprak maandag voor het Europees Parlement.

We blijven ervan overtuigd dat er buitengewoon veel steun vanuit monetair beleid nodig is, ook via onze forward guidance, om de inflatie op een duurzame manier te laten oplopen

Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank is de economie in de eurozone aan het versterken. Ook de inflatie loopt op. Echter, de kerninflatie (= de inflatie zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen) blijft ver beneden de doelstelling.

Doelstelling? De centraal bankiers willen op lange termijn een gemiddelde inflatie van bijna maar net geen 2 procent.

De forward guidance van de ECB geeft weer dat de huidige lage rentes nog langere tijd aanhouden of zelfs verder kunnen verlaagd worden.

Even ter opfrissing: De herfinancieringsrente van de ECB staat momenteel op 0 procent. De depositorente is negatief met 40 basispunten. Commerciële banken die geld parkeren in Frankfurt moeten dus betalen… Dit alles om investeren en uitlenen aan te moedigen. Bovendien koopt Frankfurt maandelijks 60 miljard euro aan obligaties in via het QE-programma of kwantitatieve versoepeling, en dit zeker tot en met eind dit jaar.

Tegenkanting

De Europese economie doet het beter. De laatste macro-economische cijfers waren over het algemeen bemoedigend. De economische groei trekt aan. Duitsland blijft een ware motor. Vooral in dit land wordt de tegenkanting bij het beleid van de centrale bank groter. Voor de Duitsers zijn de doelstellingen bereikt. De stimulus komt vooral de zuiderse landen ten goede. Bovendien zijn Duitsers zeer op hun hoede voor hyperinflatie.

Op 8 juni staat er een nieuwe monetaire beleidsvergadering op de agenda van de ECB. Met de huidige standpunten lijkt tapering of afbouw van stimulus nog niet meteen aan de orde.

De economische ramingen van de ECB zullen in juni, maar ook daarna, nauwlettend in het oog worden gehouden. Verdere verbetering kan een voorbode zijn voor tapering.

Bron: ABM FN, Beursduivel

Foto: EU, EP, europarl.europa.eu