Trump bedreigt Duitse automobiel-industrie

Elke week komt Trump negatief in het nieuws en ook deze week was dit opnieuw het geval. Deze maal (opnieuw) met een uithaal naar Duitsland omwille van het grote handelstekort ten opzichte van de Duitsers.

Waar Trump de eerste maanden vooral problemen veroorzaakte binnen de Verenigde Staten lijkt dit de afgelopen tijd zich te verplaatsen naar het internationale toneel. Tijdens de G7 viel op hoe de Verenigde Staten zich blijven verzetten tegen het klimaatverdrag van Parijs waarmee zelfs China wil instemmen.

Tijdens de G7 kwam Trump op ramkoers met Duitsland, Europa’s grootste economie. Het Witte Huis ontkent ondertussen alles, maar Trump deed wel degelijk een uithaal naar het Duitse economische model. Door dit competitief model, in combinatie met een zwakke Euro, slaagt Duitsland erin om een groot handelsoverschot te boeken ten opzichte van diverse handelspartners. Onder meer de Verenigde Staten behoren hiertoe wat een doorn in het oog van Trump is.

Voornamelijk de auto-industrie werd hierbij op de korrel genomen wat niet verwonderlijk is door het grote aanbod aan luxevoertuigen vanuit Duitsland. In totaal werd er voor 21,6 miljard USD aan Duitse voertuigen geïmporteerd, dit ten opzichte van een Amerikaanse export van 6,1 miljard USD naar de gehele Europese Unie. BMW, Audi en Mercedes-Benz zijn gegeerde merken in de Verenigde Staten.

Slechts 25% van deze voertuigen werd geproduceerd in de Verenigde Staten wat het geheel des te pijnlijker maakt. In de wandelgangen gaat dan ook het gerucht dat Trump een taks tot 35% wil heffen op het importeren van buitenlandse voertuigen, dit voornamelijk om Duitsland hierbij te treffen. De kans dat dit realiteit zal worden is echter een andere vraag.

Op dit moment hebben zowel BMW, Audi als Mercedes diverse fabrieken in Mexico, net het land dat ook al op de lijst staat om getroffen te worden door importtaksen ingevoerd door Trump. Op langere termijn zal het echte probleem echter moet aangepakt worden, dit in plaats van aan concurrentievervalsing te doen. De Duitse premiummerken innoveren ook de komende jaren aan een hoge snelheid, dit onder meer door de strenge emissie-eisen in Europa binnenkort.

In de Verenigde Staten wil men voorlopig nog niet afstappen van de fossiele industrie waardoor ook deze Amerikaanse merken niet zullen innoveren op de eigen thuismarkt. Het verschil met de Duitse premiummerken loopt hierdoor nog sneller op, wat enkel voor bijkomende problemen zal zorgen op middellange termijn. De kans bestaat daarnaast dat eventuele bijkomende taksen een gelijkaardig antwoord zullen verkrijgen in Europa. Indien dit gebeurd zal de Amerikaanse auto-industrie nog harder getroffen worden door het gebrek aan competitiviteit binnen Europa. Zonder de Europese afzetmarkt dreigt de Amerikaanse auto-industrie volledig achter te blijven in het fossiele en oude tijdperk. Dit terwijl de bakermat van de automobielindustrie zich ooit in de Verenigde Staten bevond.

Bronnen:

http://www.cnbc.com