Rente Russische centrale bank kan nog lager

Wie dacht dat de periode van nog meer stimulus en nog meer renteverlagingen volledig overgewaaid was, heeft waarschijnlijk geen rekening gehouden met Rusland. De Russische centrale bank verlaagde dit jaar al eens de rente van 9,75 naar 9,25 procent, maar zal hier geen genoegen bij nemen vermits de inflatie gevaarlijk scherp aan het dalen is.

De laatste tijd hoor je veel berichten vanuit de Verenigde Staten van Amerika en Europa, dat de periode van een soepel monetair beleid zo goed als voorbij is. De Amerikanen zijn ondertussen reeds begonnen met het opkrikken van de rentes en in Europa wordt deze denkpiste ook sterk overwogen na de aantrekkende Europese economie en het stijgende inflatiecijfer.

Maar niet overal ter wereld loop het zoals in de V.S.A. en Europa, we zien een totaal omgekeerd scenario zich afspelen bij de Russen. In Rusland werd er in april nog beslist door de centrale bank, dat er in de rente gesnoeid moest worden omdat de inflatie er een post-Sovjet niveau heeft bereikt.

Elvira Nabiullina, gouverneur van de Russische centrale bank, besloot om de rente te verlagen van 9,75 naar 9,25 procent, een flink ‘drop’ die zelfs de analisten niet hadden zien aankomen. Volgens haar is het noodzakelijk en wordt de situatie bij elke bijeenkomst grondig geanalyseerd omdat ze sterk afhankelijk zijn van factoren zoals de stand van de inflatie maar ook die van de olieprijzen.

Twee jaar geleden bedroeg de inflatie nog ongeveer 17 procent, daar schiet op dit moment niet veel meer van over, namelijk 4 procent. De centrale bank houdt de situatie nauwlettend in de gaten, hopend dat de scherpe daling slechts een tijdelijke fenomeen is dat zal herstellen tegen eind dit jaar.

De rente werd dit jaar reeds twee keer verlaagd maar daar zal het wellicht niet mee stoppen, Nabiullina liet verstaan dat de nieuwe inflatiedoelstelling tegen eind dit jaar rond de huidige 4 procent ligt. Om dat te realiseren, en te vermijden dat de inflatie verder doorzakt, zal het Russische rentebeleid nog soepeler moeten worden gemaakt.

Bronnen: CNBC, CBR, Reuters

Foto: MaxPixel