Zwak jobrapport

Het Amerikaanse jobrapport was teleurstellend. Een lichtpuntje was de dalende werkloosheid. De dollar zakt nog dieper weg. Wat zal de Fed doen? Een renteverhoging deze maand lijkt er wel aan te komen maar wat voor de rest van het jaar?

13 en 14 juni houden de bestuurders van de Federal Reserve opnieuw een monetaire beleidsvergadering. Op 14 juni wordt ’s avonds dan waarschijnlijk een renteverhoging aangekondigd. Het jobrapport van vrijdag was dan wel een opdoffer, niet in die mate dat een, bijna zekere, volgende stap door de centraal bankiers zou kunnen wijzigen.

Het aantal nieuwe jobs bedroeg 138 000 in mei. Economen hadden ruim 180 000 nieuwe banen voorzien. Ook de cijfers van de vorige maanden werden naar beneden bijgesteld. Het uurloon steeg met 4 dollarcent.

Wel positief was de verdere daling van de werkloosheid. Deze kwam met 4,3 procent op het laagste peil sinds 2001 terecht. Men verwachtte een werkloosheidsgraad van 4,4 procent, net zoals in april.

De dollar reageerde fors negatief op het jobrapport en kreeg een klap van ongeveer een halve procent tegenover de euro. Deze laatste staat nochtans al vrij hoog tegenwoordig. Verrassend genoeg reageerde die eenheidsmunt ook bijna niet op de mededelingen van Mario Draghi afgelopen week. De voorzitter van de Europese Centrale Bank liet duidelijk verstaan verder te willen gaan met stimulus, deze nog lange tijd aan te houden.

Deze maand waarschijnlijk nog wel een renteverhoging in de VS, de rest van het jaar wordt meer onzeker. Het rapport van vrijdag, en eigenlijk ook heel wat andere macro-economische cijfers uit Amerika, zijn mogelijks niet sterk genoeg om snel verdere renteverhogingen door te voeren. Er wordt zelfs getwijfeld aan een derde renteverhoging dit jaar.

Ook de Amerikaanse handelsbalans wees vrijdag weer op een groter tekort, wat de dollar alleen maar kan verzwakken en renteverhogingen ‘kan tegenhouden’.

ADP-cijfer

Het banenrapport viel dus in slechte aarde. Nochtans was het voorsmaakje van loonstrookjesverwerker ADP op donderdag al veelbelovend. Deze preview op het officiële rapport sprak van 253 000 nieuwe banen in de private sector, buiten de agrarische sector gerekend. De verwachting lag op een 180 000. Het cijfer was dus positief verrassend. We kregen hierbij dan wel een bewijs dat het ADP-cijfer niet zaligmakend is.

Bronnen: ABM FN, Beursduivel, NYTimes, Bloomberg

Foto: LM Otero/AP