Groen licht voor liberalisering van Spaanse havens

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft groen licht gekregen van het Spaanse parlement om de Spaanse havens verder te privatiseren. Een eerste voorstel van de regering in maart haalde niet de vereiste meerderheid, maar het huidige plan dus wel.

Sinds een beslissing van het Europese Hof van Justitie in 2014 moet Spanje haar havens liberaliseren. Concreet moeten laad- en losactiviteiten opengesteld worden voor vrije concurrentie, en mogen Spaanse havenbedrijven zelf kiezen met welke laad- en losbedrijven ze in zee gaan.

Dat Rajoy nu alsnog een meerderheid haalt in het parlement is een bittere nederlaag voor de Spaanse vakbonden, die wellicht de Spaanse havens de komende weken en maanden zullen platleggen. Juni wordt alvast een hete stakingsmaand.

Volgens de havenbonden en Europese transportbond ETF gaat de Spaanse wet veel verder dan wat de Europese havenrichtlijn voorschrijft.

De Spanjaarden verwijzen naar het compromis tussen de Europese Commissie en de Belgische staat van 17 mei: Europa legt zich neer bij enkele kleine aanpassingen aan de zogenaamde Wet Major, die het havenbedrijven verbiedt laad- en losdiensten te contracteren buiten de wettelijk beschermde pool van havensarbeiders.

Voor België betekent de liberalisering slechts dat het geleidelijk mogelijk wordt om arbeiders buiten de pool aan te werven, en dat de wettelijke erkenning voor logistieke havenarbeiders wordt afgeschaft.

De Spaanse wet zou niet alleen logistieke, maar ook havenarbeid die het laden en lossen van schepen omvat, liberaliseren.

De Spaanse vakbonden vragen zich dus (niet onterecht) af waarom de Spanjaarden meer moeten liberaliseren dan de Belgen, op basis van één en dezelfde Europese richtlijn.

Foto: GGAADD