Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Qatar: nieuwe paria in het Midden-Oosten of nieuwe vazalstaat van Iran?

Qatar is sinds kort de paria van het Midden-Oosten geworden door het wegvallen van de banden met diverse Arabische landen. Dit alles kan echter in het omgekeerde resulteren waarbij het land nauwe banden aan zal knopen met Iran en Turkije, nog grotere vijanden van de Arabische wereld.

Het spreekwoord, “keep your friends close and your enemies closer”, lijkt men in de Arabische wereld even vergeten te zijn . Met het doorknippen van de diplomatieke banden met Qatar door onder meer Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein probeert met het land te isoleren. Het tegengestelde is echter te verwachten waardoor Qatar noodgedwongen zal moeten samenwerken met Iran en/of Turkije om zich te kunnen handhaven in de regio.

De isolatie komt als reactie op de beschuldigingen dat Qatar het terrorisme steunt en te nauw samenwerkt met aartsvijand Iran. Het toeval wil wel dat dit net gebeurd na het bezoek van Trump aan Saoedi-Arabië, de aartsvijand van Iran. Dit terwijl de religieuze stromingen in Saoedi-Arabië veel nauwer aanleunen bij terroristische groeperingen dan deze uit Iran.

Voor Qatar betekent deze isolatie niet enkele financiële en politieke problemen maar tevens bevoorradingsproblemen. Door de geografische ligging moeten alle goederen nu gebracht worden via de kust (Perzische Golf) of via de lucht (Iran/Perzische Golf). Ook meer Qatar Airways gebruikt deze nieuwe route reeds om bij te tanken wat ook voor Westerse toeristen een meerprijs zal betekenen. De bevoorradingsproblemen zorgen er echter ook voor dat er voedselschaarste dreigt waardoor er nu reeds een stormloop is ontstaan op de supermarkten.

Dit alles toont echter opnieuw aan dat de Arabische wereld een grote angst heeft voor de macht van Iran. Ondanks de vele sancties en de slechte relaties met de diverse buurlanden is Iran er toch in geslaagd te groeien en uit te groeien tot een belangrijke regionale macht. De volgende stap is dan ook een verdere uitgroei naar de gehele regio wat de Arabische landen ten allen koste willen vermijden. Het isoleren van Qatar hoort hier dan ook bij. Qatar moet noodgedwongen zich mild opstellen ten opzichte van Iran door de nabije geografische ligging waarbij het geen schijn van kans maakt bij eventuele problemen.

Wat te vrezen valt voor de Arabische landen is een ware nachtmerrie waarbij Iran zich direct zal mengen in dit conflict met rechtstreekse steun aan Qatar. Dit zou tevens inhouden dat Iran op deze manier sancties kan omzeilen door het importeren en exporteren van goederen via Qatar. Als dit zover komt is alvast nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de Arabische landen op dit moment geen militaire overmacht meer hebben ten opzichte van Iran. Een rechtstreeks conflict zullen deze dan ook ten allen willen vermijden. Hierbij nog te zwijgen van een eventuele inmenging door Rusland en de rol van Iran in het Syrië conflict waar ook de Verenigde Staten in betrokken zijn.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

 

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.