Donderdag overleg ECB, koerswijziging in het verschiet?

Het gaat de Europese economie voor de wind, verschillende macro-economische data tonen aan dat het herstel blijft duren en dat het beleid van de Europese Centrale Bank zijn vruchten aan het afwerpen is. Donderdag komen de bestuursleden van de ECB bij elkaar om te bespreken hoe het monetair beleid er in de nabije toekomst uit zal gaan zien.

De macro-economische gegevens liegen er niet om, de eurozone is aan het heropleven. Verschillende indicatoren wijzen op een duurzaam herstel van de Europese economie, er kan zelfs gezegd worden dat de financiële crisis zo goed als verteerd is dankzij de aanpak van de ECB.

De ‘Purchasing Managers Index’ (PMI) noteert op dit moment op het hoogte peil in zes jaar, het ondernemers- en consumentenvertrouwen staat bijna op het hoogste niveau in tien jaar en de werkloosheidsgraad in de eurozone is gezakt naar 9,3 procent, het laagste peil sinds 2009.

Daarenboven is de Europese economie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar en over geheel 2016 sterker gegroeid dan die van de Verenigde Staten van Amerika. Kortom, een resem sterke cijfers en prestaties die de Europese Centrale Bank doet nadenken over het vervolg van de huidige stimulus.

Vorige maand zei Mario Draghi nog dat de stimuleringsmaatregelen absoluut noodzakelijk blijven en dat de afbouw van de stimulus nog niet aan de orde is, maar toch lijkt het stilaan die kant op te gaan vermits de neerwaartse risico’s voor de eurozone steeds meer worden onderdrukt.

Analisten verwachten nu donderdag geen ingrijpende wijziging van het monetair beleid, enkel voorzichtige uitspraken die wel eens zouden kunnen suggereren dat de ECB van koers zal veranderen in de nabije toekomst. Eerst zullen de obligatieaankopen worden stopgezet om vervolgens de rente te verhogen.

Er wordt verwacht dat de bestuursleden van de Europese Centrale Bank hier in september een beslissing in zullen nemen. Veel hangt namelijk af wat de kerninflatie doet de komende maanden, als ze stijgt dan kan de stimulus worden afgebouwd vermits dit de belangrijkste factor is voor de ECB.

In dit geval verwachten analisten dat de eerste obligatieaankopen in januari 2018 worden stopgezet om vervolgens in de tweede helft van 2018 de rente voor de eerste keer in zoveel jaar opnieuw te verhogen. Valt de inflatie tegen? Dan blijft de ECB nog even verder broeden op hun huidig beleid.

Bronnen: De Tijd, Fondsnieuws, NRC

Foto: European Parliament – Flickr