ECB: Draghi verandert niets

Donderdag kwamen de bestuurders van de Europese Centrale Bank samen in Estland om zich te buigen over het monetaire beleid voor de Eurozone. Weinig verrassend: Mario Draghi houdt voet bij stuk en weigert de rentes op te trekken.

Dat de ECB, in tegenstelling tot de FED in Amerika, er nog steeds niet voor voelt om de rentes op te trekken, irriteert velen mateloos maar wekt weinig verbazing. Deze beslissing, of beter non-beslissing, stond in de sterren geschreven.

De doelstelling uit het ECB-mandaat om een inflatie te creëren van bijna 2% op jaarbasis is nog niet bereikt. In heel wat lidstaten van de monetaire unie is de inflatie weliswaar gestegen in het laatste half jaar, maar dit is niet voldoende structureel om nu al over te gaan tot een normalisering van het beleid.

Draghi heeft gelijk wanneer hij stelt dat de inflatie-opstoot, sinds November 2016, vooral te danken is aan hogere energieprijzen. De ‘core inflation’ in heel wat landen blijft dan ook ver onder de norm van 2%. Of in de woorden van Draghi: “De inflatie is nog niet duurzaam.”

De depositorente blijft dus gehandhaafd op -0,4%, waardoor banken geld betalen op de middelen die ze ‘over night’ bij de ECB stallen. Ook het maandelijkse opkoopprogramma van 60 miljard euro aan obligaties, om zo geld te creëren, gaat onverminderd door.

Draghi plakte ook een datum op zijn beleid: Het opkoopprogramma zal nog minstens tot einde 2017 doorgaan en zal verlengd worden, indien nodig. Voor het einde van dit jaar moeten er dus geen noemenswaardige renteverhogingen verwacht worden.

“Als de economische vooruitzichten negatiever worden of de stabiliteit van het financiële systeem afneemt, zijn we klaar om het opkoopprogramma te verlengen qua tijd en uit te breiden qua omvang”, aldus de ECB-baas.

bron: Bloomberg, Trends