QE programma in Eurozone zal ook na 2019 actief blijven

De kans dat de Euro nog verder stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar is net een stuk kleiner geworden. Er wordt namelijk verwacht dat de Europese Centrale Bank in september zal aankondigen het QE programma verder uit te voeren waardoor de Eurozone aan het financiële infuus blijft hangen.

De Franse bank Société Générale verwacht dat Draghi in september het nieuws zal aankondigen dat het Quantitative Easing programma van Draghi verder gezet zal worden na 2019, dit ondanks de stabiliserende situatie in de Eurozone. Dit zorgt er dan ook voor dat de Euro verder terrein zal verliezen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vermoedelijk zal de ECB beslissen om in 2019 het QE-programma wel verder af te bouwen, dit in combinatie met een aanhoudende lage rente. Voor de Amerikaanse economie betekent dit verdere problemen door de aanhoudende goedkope export vanuit de Eurozone. Dit laatste werd reeds aangehaald door Trump welke Duitsland, de grootste economie van de Eurozone, verwijt dat het de Euro kunstmatig laag wil houden. De komende kwartalen zal dit niet wijzigen waardoor de spanningen verder zullen oplopen.

Op het gebied van de inflatieverwachtingen nadert langzaam de doelstelling van 2%. De ECB verwacht dat dit in 2017 ongeveer 1,5% zal zijn, 1,3% in 2018 en 1,6% in 2019. Op welke manier de 2% doelstelling uiteindelijk bereikt kan worden durven niet veel analisten meer antwoorden na de enorme inspanningen welke reeds gedaan werden door de ECB.

Een eventuele renteverhoging in de Eurozone is de komende tijd alvast niet te verwachten. Deze renteverhoging is behoorlijk risicovol voor de opgebouwde schuldenberg. Waar de Zuiderse landen in de Eurozone zelfs met een extreem lage rente deze schulden amper kunnen volhouden zal dit met een iets hogere rente niet meer het geval zijn. Dit zou er dan ook voor zorgen dat er opnieuw een neerwaartse spiraal wordt ingezet waardoor de financiële problemen opnieuw beginnen.

Hierbij nog rekening houdend dat de wereldeconomie mogelijks op een belangrijk keerpunt gekomen is. Een neerwaartse beweging kan de Eurozone dan ook in bijzonder slechte papieren brengen waarbij dan ook de vraag gesteld kan worden als de tweespalt tussen de goed presterende landen in het Noorden en de slechter presterende landen in het Zuiden nog lang vol te houden is. Een lichtpuntje is alvast wel de verbeterde relaties tussen Frankrijk en Duitsland waardoor deze politieke as mogelijks terug voor een positieve drijfveer kan zorgen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com