Bank of England houdt rente nipt stabiel

De Bank of England heeft donderdag aangekondigd dat de huidige rente van 0.25 procent behouden zal blijven, er komt dus geen verstrakking van het monetaire beleid. Het heeft echter niet veel gescheeld vermits de interne steun voor een renteverhoging meer aanhangers kent dan voorheen, drie van de acht bestuursleden kozen voor een verhoging van de rente.

De uitslag van de beleidsvergadering van donderdag is geen verrassing, de rente wordt namelijk behouden om het huidige niveau van 0,25 procent. Marktkenners en analisten gingen er wel van uit vermits de afgelopen Britse verkiezingen teveel chaos en onduidelijkheid veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk.

Maar laat je niet misleiden, het plaatje ziet er namelijk anders uit dan de beslissing doet vermoeden. Intern zijn er steeds meer bestuursleden die opteren voor een renteverhoging. Zowel Forbes, McCafferty als Saunders zagen het zitten om de rente met 0,25 procent te verhogen naar 0,5 procent.

Het is van 2007 geleden dat de ‘drang’ naar een rate hike zo groot was, het zou wel eens kunnen aantonen dat ook de BoE klaar is om een koerswijziging door te voeren in de nabije toekomst. Bij een ex aequo 4-4 heeft gouverneur Marc Carney de ultieme beslissing in handen.

Het verschil met de vorige beleidsvergadering is behoorlijk, toen was er slechts één voorstander om de rente te verhogen. De reden waarom er nu meer ‘supporters’ zijn, is omwille van de fors stijgende Britse inflatie. Die steeg de afgelopen maanden richting de 2,9 procent en het ziet er naar uit dat de 3 procent-grens snel gesloopt zal worden.

Het probleem is dat de Britse lonen niet evenredig meestijgen waardoor er koopkracht verloren gaat. De combinatie met de onzekerheid omtrent de brexit-onderhandelingen schept een onduidelijk beeld over de toekomst van de Britse economie, hierdoor is het zo moeilijk om de rente te verhogen omdat men niet weet hoe de economie op een beleidswijziging zal reageren.

Bronnen: CNBC, Telegraaf, De Tijd

Foto: Petr Kratochvi – PDP