Amazon deelt retailers pak rammel uit

Amazon neemt retailer Whole Foods Market over in de VS. Aandelen van concurrenten kelderden vrijdag na reeds een slechte dag op donderdag met een winstwaarschuwing bij Kroger. 

Online retailer Amazon doet haar grootste overname ooit met Whole Foods Market. Ze betalen 42 dollar per aandeel, in totaal 13,7 miljard, en dit volledig cash. Geen probleem voor Amazon, ze hadden toch meer dan 20 miljard opzij staan. Whole Foods Market is een supermarktketen gespecialiseerd in gezonde en biologische voeding.

Amazon doet al langer moeite om zich om te vormen van online verkoper voor CD’s en boeken naar een allround retailer. Met deze overname zijn ze helemaal dit pad ingeslagen.

Aandelen van concurrenten als Walmart en Kroger maar ook onze welbekende Ahold Delhaize kregen flink wat slaag. Ze krijgen er plots een sterke concurrent bij en zullen hun plaats moeten verdedigen met de aanwezigheid van deze innovatieve gigant.

Voor de overname zijn wel nog enkele goedkeuringen nodig, namelijk van de aandeelhouders en de bevoegde autoriteiten. Het merk Whole Foods Market blijft behouden net als het hoofdkantoor in Texas.

Winstwaarschuwing

De overname door Amazon was niet de enige tegenslag voor retail aandelen afgelopen week. Een dag eerder kwam supermarktketen Kroger met een winstwaarschuwing. Ze verwachten over 2017 een winst van 2,00 tot 2,05 dollar per aandeel in plaats van de eerdere 2,21 tot 2,25 dollar. De omzetverwachtingen bleven dezelfde met een beperkte groei tussen 0 en 1 procent.

Consumentenvertrouwen

Tenslotte nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen vermelden. Toch ook een belangrijk element in het licht van supermarktketens… Het vertrouwen onder consumenten is in juni gedaald, zo bleek vrijdag uit voorlopige cijfers. Met een indexstand van 94,5 kwam men wel veel hoger uit dan de verwachtingen (84,7).

Ahold Delhaize krijgt klappen

Ahold Delhaize, dat uiteraard heel actief is in Amerika, daalde 9,53 procent op vrijdag na donderdag al 4,08 procent te hebben prijsgegeven.

Het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf werd gezelschap gehouden door heel de Amerikaanse retailsector.

Bronnen: De Tijd, Kanaal Z, ABM FN, Beursduivel, Bloomberg

Foto: Whole Foods Market