Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Palladium op zucht van hoogste niveau sinds 2001

De grondstoffenmarkt heeft er een ‘herboren ster’ bij, namelijk palladium. Het metaal steeg deze week naar 893 dollar per troy ounce, dat is niet meer zo ver verwijderd van zijn absoluut hoogterecord. In het topjaar 2001 noteerde het metaal aan 1090 dollar per troy ounce maar sindsdien verloor palladium veel van zijn waarde net zoals vele andere grondstoffen.

De grondstof palladium is wellicht niet zo bekend, zeker niet in vergelijking met goud, zilver, etc…, maar het begint wel opnieuw interesse op te wekken bij beleggers en investeerders. Het bijproduct van koper en nikkelertsen is sinds vorig jaar aan een flinke remonte bezig.

Sinds vorig jaar lijkt palladium niet te stuiten, het steeg van zijn bodem op 480 dollar door naar de huidige koers van 893 dollar per troy ounce. Daarmee is palladium het best presterende edelmetaal van 2016 en 2017.

De grondstoffenmarkt, meer bepaald edelmetalen, presteerde in 2016 gemiddeld behoorlijk goed waarvan platinum het minst goed boerde met slechts 1,58 procent rendement, goud haalde een rendement van 8,66 procent en zilver deed het ook bijzonder goed met een rendement van 15,63 procent.

Maar geen van deze edelmetalen kon tippen aan de prestatie van palladium met een rendement van maar liefst 21 procent. Zelfs in de volatiele grondstoffenmarkt van dit jaar blijft palladium het best presterende edelmetaal op de markt, tijdens het eerste kwartaal van 2017 kwam daar nog eens 17,46 procent rendement bij.

De oorzaak ligt bij het tekort aan palladium, dat voornamelijk van toepassing is in de automobielsector voor het gebruik in katalysatoren. Dit jaar zal er wellicht een tekort zijn van 600.000 troy ounce, dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Volgens marktkenners zal het tekort aan palladium blijven oplopen waardoor vraag en aanbod nog meer uit balans zullen geraken. De prijs per troy ounce zal dan waarschijnlijk nog meer de hoogte in worden geduwd, analisten verwachten dat het edelmetaal ook dit jaar beter zal presteren dan zilver en goud.

Bronnen: Seeking Alpha, Marketupdate, Financial Post

Foto: Wikimedia

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.