Niet alleen Brexit, ook NAFTA-onderhandeling met Trump

Niet alleen de Brexit-onderhandelingen zijn op gang getrokken. Aan de andere kant van de Oceaan wordt gesproken over het NAFTA-vrijhandelsverdrag. De Amerikanen willen aanpassingen aan dit handelsverdrag.

Donald Trump heeft in de campagne voor de Presidentsverkiezingen al aangegeven dat hij NAFTA wil heronderhandelen, eens verkozen.

NAFTA is het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het verdrag is al sinds 1994 van toepassing.

Wilbur Ross, Minister voor Handel in de Regering van Trump, zei maandag dat de onderhandelingsprocessen, om NAFTA aan te passen, tot volgend jaar in beslag zullen nemen.

Net als bij de Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, gaat dus ook de NAFTA-discussie zo’n twee jaar duren.

Ross stelde dat “in een ideale wereld, de gesprekken in 2017 afgerond zullen zijn. Dat zou een recordsnelheid zijn, voor wat betreft de (her)onderhandeling van een handelsverdrag”.

Tijdens een bijeenkomst op de ‘SelectUSA Investment Summit’ voegde hij er meteen aan toe dat het dus “alles behalve zeker is dat einde 2017 haalbaar blijft”.

Vooral de concurrentie tussen Mexico en de VSA is voor Donald Trump en zijn aanhang een doorn in het oog.

De Canadese Minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, gaf eerder al aan dat NAFTA voor economische groei en banencreatie zorgt, zowel voor Canada als de Verenigde Staten.

Desalniettemin zegt de Canadese overheid de onderhandelingen te willen aanvatten om een update door te voeren. Ook Mexico heeft laten weten een heronderhandeling goed te keuren.

Al zal dat, in realiteit, niet van harte zijn. Beide landen vrezen dat het nieuwe NAFTA-verdrag zwaar protectionistisch van aard zal worden, onder druk van de VS.

Bron: CNBC, Politico USA