Brexit-gesprekken tussen EU en V.K. toch tijdig van start

Men vreesde voor vertragingen door de verrassende Britse verkiezingsuitslag maar de brexit-gesprekken zijn dan toch tijdig van start gegaan. De Brexit-minister David Davis is sinds maandagochtend in onderhandeling met zijn Europese tegenhanger Michel Barnier. De toon voor de gesprekken is voorlopig positief en constructief, alvast een goed begin voor een ongetwijfeld moeilijke periode de komende 24 maanden.

Beide heren gaan elkaar de komende twee jaar nog veel spreken, gedurende deze periode zullen er onderhandelingen worden gevoerd om de Britse uittreding uit de Europese Unie tegen maart 2019 in goede banen te leiden en alles correct voor te bereiden voor de definitieve exit.

Zowel Barnier als Davis lieten verstaan dat er gehandeld zal worden in het belang van alle burgers en dat de toekomstige onderlinge relatie tussen de EU en het V.K. even sterk moet blijven zoals ze nu is. Davis benadrukt dat er veel dingen zijn die beide naties met elkaar verbinden, dat wilt hij zo houden.

Het is nog maar de vraag of de gemoederen bedaard zullen blijven vermits er toch pittige onderwerpen op tafel liggen zoals de ‘brexit bill’ en de regelgeving van EU-burgers die in het V.K. wonen en Britten die in een Europees land wonen.

Ook willen de Britten graag simultaan onderhandelen over een vernieuwde handelsrelatie met de Europese Unie maar dat lijkt niet aan de orde te zijn volgens het Europese onderhandelingsteam.

Pas als er duidelijke afspraken zijn gemaakt omtrent de Britse uittreding uit de EU, zal er pas tijd en energie worden gestoken in regels en afspraken omtrent een vernieuwde handelsrelatie, aldus Barnier.

Zowel Duitse bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron lieten ook verstaan dat Europa niet veel toegevingen zal doen tijdens de brexit-gesprekken, dit om andere Europese landen te ontmoedigen om eveneens voor een uittreding uit de Europese Unie te kiezen.

Daarenboven is het ook niet meer duidelijk of Theresa May nog altijd opteert voor een harde brexit. Er gaan geruchten rond dat er evenzeer voor een zachtere brexit gekozen kan worden omwille van de Britse verkiezingen waarin de Conservatieve partij van May haar meerderheid heeft verloren.

De tegenstand in het parlement is nu groter dan ervoor waardoor een harde brexit veel moeilijker onderhandelt kan worden met de Europese Unie. Het IMF waarschuwde eerder al dat het fiasco niet mag uitdraaien in een ‘crash’ dat zelfs kan leiden tot een flink deuk in de stabiliteit en gezondheid van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC, NU.nl

Foto: MaxPixel