Angela Merkel staat op vrijhandelsakkoord tussen V.S. en EU

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dinsdag dat een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie absoluut noodzakelijk is. Met deze uitspraak snijdt ze een onderwerp aan voor de G20-top die op 7 en 8 juli plaatsvindt te Hamburg. Ze hoopt dat Amerikaans president Donald J. Trump zijn ‘Amerika eerst’-beleid niet te letterlijk zal uitvoeren in de handelsrelatie met de Europese Unie.

De Duitse bondkanselier Angela Merkel hield dinsdag een toespraak op het jaarlijkse Duitse industrie-congres, waar ze refereerde naar de G20-top die begin volgende maand zal plaatsvinden. Merkel sprak de Duitse bedrijfsleiders toe en benadrukt het belang van een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie.

Angela Merkel liet weten alles in het werk te willen stellen om de handelsrelatie met de V.S. te verzekeren, niet eenvoudig gezien het standpunt van de Trump-administratie. President Trump wilt de V.S.A. namelijk terugtrekken uit allerlei handelsakkoorden omdat hij Amerika op de eerste plaats wilt zetten, de Trans-Pacific Partnership heeft er bijvoorbeeld al aan moeten geloven.

Deze trend brengt andere bestaande handelsakkoorden in gevaar, alsook het akkoord met de Europese Unie. Dit onderwerp zal tijdens de G20-top zeker besproken worden tussen de leiders van de Europese Unie en Amerikaans president Donald Trump, er zal getracht worden om de handelsrelatie met de V.S.A. een stapje verder te zetten in plaats van een stap terug.

Angela Merkel lijkt zich niet te laten ontsporen door de kritiek die ze kreeg aangaande de grote Duitse handelsbalans met de Verenigde Staten. Andere Europese landen exporteren een pak minder naar de V.S. maar Merkel verdedigt haar stelling door te benadrukken dat Duitse producten vaak geproduceerd worden aan de hand van onderdelen die komen vanuit allerlei Europese landen, dus iedereen haalt er voordeel uit.

Daarenboven investeert Duitsland tien keer meer dan de V.S. in Duitsland investeert. Als het vrijehandelsakkoord wegvalt, zullen er een pak Amerikaanse jobs verloren gaan als Duitse bedrijven zich terugtrekken uit de V.S.. Beide naties hebben dus baat bij een goede verstandhouding en een duurzaam handelsrelatie waarin er vrij gehandeld kan worden.

Bronnen: The Standard, Sacbee

Foto: Wikimedia