Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Duitsland en VS op weg naar handelsoorlog?

Het water tussen Duitsland, de grootste economie van de Eurozone en de Verenigde Staten is de afgelopen decennia nooit zo diep geweest. Dit voornamelijk door de stroom van verwijten aan het adres van Duitsland door de Amerikaanse president Trump. Hoe lang dit nog bij woorden blijft zal bang af te wachten zijn aldus vele CFO’s.

Voorlopig blijft het enkel een oorlog met woorden tussen Duitsland en de Verenigde Staten. Vele CFO’s en analisten vrezen echter dat een handelsoorlog tussen beide economische grootmachten steeds dichter komt waarbij er op termijn enkel verliezers zijn.

De tegenstellingen tussen Duitsland en Trump zijn niet enkel op economische vlak maar ook op milieugebied waarbij beide grootmachten zich aan het andere eind van het spectrum bevinden. Waar Trump tal van milieuwetgevingen tracht af te schaffen en voluit de kaart van de fossiele brandstoffen blijft trekken gaat bondskanselier Merkel voor het omgekeerde, toekomstgerichte scenario. Duitsland is momenteel koploper op het gebied van milieuvriendelijke technologieën en vaart dan ook een geheel andere koers.

Op economisch gebied is Duitsland veel sterker op de export gericht waarbij het een enorm handelsoverschot boekt met tal van landen waaronder de Verenigde Staten. De overheidsschuld daalt er ook en ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse economie welke dringend moet geherstructureerd worden om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen.

Het handelsoverschot met de Verenigde Staten is wel degelijk een doorn in het oog van de Amerikaanse economie sinds tal van jaren. Dit is naast een goede competitieve economie in Duitsland ook mede veroorzaakt door de zwakke Euro. Deze zwakke Euro is te zwak voor de huidige Duitse economie, desondanks is men erin geslaagd om deze op een positieve manier aan te wenden.

Zo is de Duitse export sterk gestegen, draait de economie op volle toeren en daalt de begrotingsschuld door een strakke begrotingsdiscipline aan te houden. De kans dat de Amerikaanse dollar plots sterk zal devalueren ten opzichte van de Euro is quasi onbestaande waardoor dit onevenwicht zal blijven bestaan.

Het invoeren van taksen zoals bijvoorbeeld op Duitse luxewagens zal er echter enkel voor zorgen dat ook binnen Europa er sancties komen op de invoer van Amerikaanse producten. De lachende derde is ondertussen China die het leiderschap van de wereld op een gouden schaaltje aangereikt krijgt. Het land kan zich door het Amerikaanse gedrag profileren als een voorstander van klimaathervormingen en een voorstander van het globalisme. Ook betekent de gespannen situatie tussen Europa en de Verenigde Staten op militair gebied kansen om de banden met Europa verder aan te halen.

De Amerikaanse economie is tot op heden wel degelijk één van de grootste ter wereld. In tegenstelling tot het militaire overwicht is het economische overwicht minder dan men soms denkt. Zowel de Eurozone als China zijn grote economische blokken welke onmisbaar zijn voor de Amerikaanse economie. Het schaden van één van beide is dan ook absoluut af te raden. Het laatste wat de wereldeconomie op dit ogenblik aan kan is een lange economische oorlog tussen deze grootmachten.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.