Studiedag in Brussel: Hoe de ECB u armer maakt

Maandag vond een studienamiddag plaats over het mandaat van de Europese Centrale Bank. Het event werd georganiseerd door Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA). Economen Lex Hoogduin en Pascal Paepen waren niet mals voor het beleid van de ECB. U wordt armer en uw geld rolt niet meer.

Sander Loones is Europees Parlementslid voor N-VA en ondervoorzitter van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken in het Europees Parlement. Hij hekelt al geruime tijd het losgeslagen monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Om het maatschappelijke debat aan te zwengelen, is Loones gestart met ‘Leergeld.eu’, een website met informatie over het huidige monetaire beleid en de gevolgen voor uw portefeuille. In het kader van ‘Leergeld.eu’ worden ook evenementen georganiseerd. Maandag vond een studiedag plaats over het mandaat van de Europese Centrale Bank.

Pascal Paepen is docent economie, columnist en opiniemaker. Hij werkte jarenlang als bankier in The City in Londen. Paepen gaf een overzicht van de euro-geschiedenis en het beleid van de ECB. Volgens hem was het noodzakelijk dat de ECB ingreep in 2008, toen de bankencrisis en financiële crisis om zich heen greep.

Paepen stelt zich desondanks wel grote vragen bij het beleid van de ECB in de jongste jaren: Waarom blijft de Europese centrale bank de rentes extreem laag houden en waarom moest een massale geldcreatie in het leven worden geroepen? Dit draagt risico’s en negatieve effecten met zich mee. De balans van de ECB is ondertussen aangezwollen tot een hallucinant bedrag van 4.300 miljard euro.

De ECB gedraagt zich volgens Paepen als een private bank en bad bank: Ze financiert bedrijven en aandeelhouders, doordat Mario Draghi en co massaal bedrijfsobligaties opkopen. Dat een hele boel van deze obligaties geen of een slechte rating hebben, lijkt weinigen in Frankfurt te deren.

Sluipende vermogensbelasting

“Doordat geld aanhouden op spaarboekjes niets meer opbrengt, is er in alle stilte een vermogensbelasting ingevoerd.” De inflatie is namelijk een pak hoger dan de intrest die u ontvangt van de bank.

Volgens de voormalige trader in Londen is er onder andere op de vastgoedmarkt – in de kleine steden en dorpen – een zeepbel aan het groeien, dankzij de losgeslagen monetaire politiek van ‘gratis geld’. Ook waarschuwde Paepen voor een cashloze maatschappij. Als cash geld wordt afgeschaft, dan kan de ECB de rentes verlagen tot -4 à -5 procent.

Lex Hoogduin, de tweede spreker op de studiemiddag, is voormalig bestuurder bij de Nederlandse Nationale Bank en is hoogleraar financiële economie. Volgens hem moet de Europese Centrale Bank niet meteen een nieuw mandaat krijgen. Belangrijker is dat de ECB haar huidige mandaat beter toepast.

Volgens hem zondigt de ECB continu tegen de economische geest van haar mandaat. De no bail-out-clausule is in de eurocrisis aldoor geschonden. Ook Eurobonds en het permanente noodfonds voor de Eurozone (ESM) is een slechte zaak, aldus Hoogduin. De Nederlandse econoom hoopt er dan ook op dat, wanneer belangrijke figuren binnen de hoge organen van de ECB vervangen worden, de nieuwe bestuurders een meer nuchtere en gezondere economische en monetaire politiek zullen gaan voeren.

“Dat het niet goed zit met het ultralakse monetaire beleid van de Europese Centrale Bank werd ook vandaag opnieuw bevestigd door financieel experten Pascal Paepen en Lex Hoogduin. Zeker toen Lex Hoogduin de monetaire politiek van de ECB vergeleek met Icarus, legde hij de vinger op de pijnlijke wonde. We kunnen enkel hopen dat Draghi’s hoogmoed niet iedereen meesleurt in een val”, zo stelt Sander Loones (EU-parlementslid van N-VA).

“Ook Pascal Paepen verwees naar een historische valpartij. Die van de renner Tom Simpson, vijftig jaar geleden op de Mont Ventoux, in een verhaal van uitputting, alcohol en amfetamines. De vergelijking was snel gemaakt tussen de steile Mont Ventoux en de sterk toenemende balans van de ECB; en ook het QE-beleid geldt als monetaire doping waar sommigen niet mee willen of kunnen kappen.”

bron: Leergeld.eu, sceptr