Sparen blijft immense populair onder Belgen, maar fondsen treden lichtjes uit de schaduw

Wat sparen we toch graag, wij Belgen. Of de rentes nu hoog of laag staan, er wordt nog altijd ontzettend veel geld versluist naar de spaarrekening, dat blijkt uit cijfers van de grootbanken. Bij de kleinere banken is er echter wel een kleine ommekeer merkbaar, daar wordt er iets minder geld geparkeerd op de spaarrekening en meer in beleggingsfondsen.

Veiligheid en zekerheid lijkt toch iets te zijn waar de Belg naar op zoek is als het gaat over geld, wellicht is dat de enige reden waarom er nog altijd zoveel geld wordt gezet op de spaarboekjes, ongeacht de rentevoet. Voornamelijk bij grootbanken blijven klanten hun pijlen richten naar deze veilige keuze om hun zuurverdiende centen op te ‘stockeren’.

Het huidige financiële klimaat van lage rentevoeten lijkt niet voldoende te zijn om de Belg massaal naar de beleggingswereld te duwen, hoewel er bij de kleinere banken wel een kleine transitie merkbaar is. In deze categorie is het kapitaal op de spaarrekeningen lichtjes gedaald en is er meer geld gevloeid richting verschillende beleggingsfondsen.

Beleggingen in vastgoedvennootschappen met een hoog dividendrendement, gestructureerde producten en beleggingsverzekeringen lokken steeds meer geïnteresseerden bij Belfius maar toch bleef het spaargeld op hun boekjes ook nog toenemen.

Bij AXA zagen ze onder andere dat er 200 miljoen minder werd gespaard en dat er 300 miljoen extra werd opgehoest om te beleggen in risicoarme fondsen met een relatief ‘hoog’ rendement. En dat is eigenlijk ook hetgeen spaarders op dit moment beter doen, rendement opzoeken.

Het is namelijk zo dat de rente op spaarrekeningen veel lager is dan het huidige inflatiecijfer, 0,11 procent rente op de spaarboek tegen ongeveer 1,75 procent inflatie. Op deze manier wordt het geld op de spaarrekeningen elk jaar opnieuw steeds minder waard, alles rondom ons wordt duurder dus kan er minder gekocht worden met het geparkeerde spaargeld.

Bronnen: HLN, De Morgen, de Tijd

Foto: Tim Reckmann – Flickr