Reddingsplan Monte Dei Paschi goedgekeurd door EU

De Italiaanse bankensector zit weer even in een mindere periode, de oudste bank ter wereld Montei Die Paschi di Siena heeft een reddingsboei nodig om te overleven en nog andere twee Veneto banken zitten in dezelfde problemen. Het Italiaanse parlement heeft een reddingsplan voorgelegd aan de Europese Unie om de bankensector een handje toe te steken.

Italiaans minister van Financiën Pier Carlo Padoan zei dinsdag dat het herstructureringsplan om de Monte Dei Paschi di Siena van de afgrond te redden, een stevige hervorming zal zijn voor de bank die ervoor zal zorgen dat de stabiliteit in de Italiaanse bankensector opnieuw zal toenemen.

De berichtgeving van de Italiaanse minister van Financiën kwam er na de goedkeuring van de commissie van de Europese Unie, ze gaan akkoord met de kapitaalinjectie van 5,4 miljard euro om een faillissement van de noodlijdende bank af te wenden. Het plan is om de komende vijf jaar grondige hervormingen door te voeren, de details hierover geven ze in de loop van de week vrij.

De bankensector in Italië heeft nog altijd last van de financiële crisis door de vele slechte leningen die in der tijd werden aangegaan. Verder worden er ook nog altijd slechte beslissingen genomen door de directie en het management, de combinatie van beide heeft geleid tot de rand van de afgrond.

De goedkeuring van de EU volgt nadat er eerder al 4,3 miljard kapitaal werd opgehaald bij aandeelhouders en obligatiehouders. Op dit moment staan er voor 26 miljard euro slechte leningen open die zullen worden overgenomen door privé-investeerders in de nabije toekomst.

EU-commissaris Margrethe Vestager licht toe dat het reddingsplan enkel kon goedgekeurd worden omdat aandeel- en obligatiehouders deelnemen in de reddingsoperatie, op deze manier wordt de belastingbetaler zo min mogelijk betrokken in het verhaal en kan er met meer vrijheid gehandeld worden in deze zaak.

Carlo Padoan zal de komende weken de EU ook proberen te overhalen om twee andere Veneto banken te redden van een faillissement. De ECB liet hier eerder al over weten dat ze meer geneigd zijn deze twee banken overkop te laten gaan maar Padoan wilt dit scenario ten alle tijden vermijden, de stabiliteit van de Italiaanse bankensector staat namelijk op het spel.

Bronnen: ABC, De Morgen, Beurs.nl

Foto: Giuliaduepuntozer – Flickr