Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Schuldenberg China bedreigt de rest van de wereld

De Chinese economie is nog altijd volop aan het groeien, maar helaas ook de schuldenberg. Het één is natuurlijk het gevolg van het ander maar het wordt hoe lang hoe gevaarlijker volgens ex-IMF econoom Kenneth Rogoff. Bij de volgende crisis kan de Chinese schuldenberg dé trigger zijn om de hele wereldeconomie te doen wankelen en mogelijks te doen vallen.

Het wordt toch uitkijken met China bij de volgende crisis, het land heeft overal schulden opgebouwd om de Chinese economische groei te kunnen volhouden maar als het eens mis gaat, dan gaat iedereen er aan moeten geloven, dat zei Kenneth Rogoff tijdens een interview met CNBC.

De ex-IMF econoom maakt zich ongerust over het feit dat ’s werelds tweede grootste economie een domino-effect zou kunnen veroorzaken bij de volgende crisis, voornamelijk zwakkere economieën krijgen dan de volle lading maar ook de ontwikkelde landen zullen het hard voelen.

De economische verschuiving binnen China creëert ontzettend grote groeipijnen, het land is nog altijd in transitiemodus en ondergaat fundamentele herstructureringen om zijn economisch model te transformeren van een export-gedreven economie naar een diensten- en consumptiemaatschappij.

Waar Rogoff zich ook zorgen om maakt, is het werkelijke groeicijfer van de Chinese economie. Dat is op 6 jaar tijd getuimeld van 10 procent naar 6,5 procent, nog altijd aardig hoog maar volgens de ex-IMF econoom publiceert de Chinese overheid valse groeicijfers om de schijn hoog te houden.

Die mening wordt gedeeld door Capital Economics, de consultant twijfelt aan de echtheid van de cijfers en vermoed dat het werkelijke groeicijfer eerder rond de 4 procent ligt. De combinatie met de steeds groter wordende schuldenberg baart beleggers zorgen, want als het mis gaat, kan het heel hard gaan.

Het is zelfs zo dat ratingbureau Moody’s de kredietwaardigheid van China heeft verlaagd van status A1 naar Aa3, oftewel van stabiel naar negatief. De vooruitzichten voor de Chinese economie worden dus minder positief ingeschat voor de langere termijn.

Bronnen: CNBC, Fondsnieuws

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.