Hoe inspelen op de crisis in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een van de weinige Afrikaanse landen die een redelijke werkende economie op poten hebben kunnen zetten. Maar dat is snel aan het veranderen. Het land wordt gerund door een stelletje, hoe zal ik het zeggen, niet zo snuggere mensen. Zij willen het gefaald experiment in Zimbabwe overdoen!

Ongeveer een mand geleden verhoogde de Zuid-Afrikaanse overheid het minimumaandeel voor zwarte aandeelhouders in mijnbouwbedrijven naar 30%. Een ronduit communistische maatregel die internationale investeerders de stuipen op het lijf jaagt.

Een verbond van mijnbouwbedrijven is naar de rechtbank getrokken om de maatregel ongedaan te maken. Maar of ze slagen of niet is van weinig belang. Het klimaat in Zuid-Afrika is veranderd en de economie zal er erg onder lijden.

De vijandigheid tegen blanken en in het bijzonder blanke ondernemers is enorm toegenomen. De Zuid-Afrikaanse politici zijn daar heel open over. Je hoort de meest gekke uitspraken…

Provinciaal politicus Nomusa Dube: “We zullen een onderzoek uitvoeren en praten met het Ministerie van Wetenschap en Technologie om te ontdekken wat de oorzaak is van bliksem en of het enkel de armere bevolking treft, want ik heb nog nooit een blanke zien getroffen worden door bliksem.”

Julius Malema, leider van de Economische Vrijheidsstrijders-partij werd veroordeeld voor het zingen van het racistische liedje “Shoot the farmer, kill the boer.” Hij reist het land rond om de zwarte bevolking aan te zetten om land terug te nemen van de ‘Hollandse boeven’.

Met succes: vorig jaar werden er 345 boerderijen aangevallen. De moordcijfers voor deze bevolkingsgroep ligt 156% hoger dan het gemiddelde!

Er vloeit dus letterlijk bloed door de straten… het moment om Zuid-Afrikaanse aandelen te kopen in de hoop dat de situatie normaliseert?

Volgens hedgefundmanager Chris MacIntosh zal de situatie normaliseren, maar daarmee bedoelt hij dat we teruggaan naar het normaal voor Afrika: etnische conflicten, hyperinflatie, corruptie, enz.

Op korte termijn kan je veel geld verdienen door mijnaandelen te kopen, maar met enorme risico’s!

Hoe kan je op een veiligere manier profiteren van deze crisis? Door het shorten van de nationale munt en het kopen van wat Zuid-Afrika produceert.

MacIntosh: “De beste manier om hier op in te spelen is de dingen te kopen die ze produceren. Het staat vast dat de productie onder druk komt te staan door zaken als positieve discriminatie, nationaliseringen, openlijke diefstal zoals in Zimbabwe. Goud, kobalt, platina, koffie… je begrijpt het wel.”

De grondstoffen die hij opnoemt zijn al jaren aan het dalen in prijs (zoals koffie), of trappelen ter plaatse zoals de goudprijs. Het lijkt dus nog niet te laat om in te stappen.

Bron: Capitalist Exploits
Foto: Rainbow nation