Gary Cohn hoogstwaarschijnlijk nieuwe Fed-voorzitter

Donald Trump lijkt niet van plan voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank een nieuwe termijn te gunnen.

Hij zou zijn economisch adviseur Gary Cohn graag als baas zien van de Federal Reserve.

Janet Yellen sprak woensdag in de halfjaarlijkse hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Daarbij ging zij zelf niet in op de vraag of zij een tweede termijn ambieert.

Yellen:

Ik wil mijn termijn afmaken en heb niet nagedacht over wat daarna komt

Begin februari 2018 loopt haar termijn af en volgens Politico wordt de kans steeds kleiner dat Trump Yellen weer zal voordragen.

Gary Cohn

Vier bronnen binnen het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van financiën en het Amerikaanse Congres melden dat Gary Cohn de grote favoriet van Trump is als nieuwe voorzitter van de Fed.

Het zou voor het eerst in meer dan veertig jaar zijn dat de Federal Reserve-voorzitter geen gepromoveerde macro-econoom is. Cohn heeft slechts een bachelor in bedrijfskunde.

Wellicht is dat een van de redenen dat de kansen van Cohn groot zijn.

Er zou in ieder geval brede steun zijn in de Senaat voor zijn benoeming tot nieuwe baas van de Amerikaanse centrale bank.

Cohn staat weliswaar geregistreerd als Democraat, hij heeft ook altijd forse donaties gedaan aan de Republikeinen. Ook dat zal zeker meespelen.

Goldman

Toch is er ook tegenstand vanwege zijn verleden bij Goldman Sachs, waar hij eerder coo was.

Door Trump werd hij vorig jaar benoemd tot directeur van de National Economic Council en daarmee werd hij een van de belangrijkste en invloedrijkste adviseurs van president Trump.

Goldman Sachs zou bij de benoeming van Cohn een nog dikkere vinger in de pap krijgen over het economisch beleid van de VS.

Onder andere minister van Financiën Steven Mnuchin is afkomstig van de zakenbank.

Machtige positie Trump

Bij de Federal Reserve komt overigens niet alleen de stoel van Yellen vrij. Ook de termijn van vicepresident Stanley Fischer loopt in februari af.

Buiten die twee zijn er nu al drie vacatures in het zevenkoppige bestuur van de Federal Reserve die nog ingevuld moeten worden.

Daarmee kan Trump een flinke stempel drukken op de Federal Reserve en die kans zal hij vast niet onbenut laten.

Goldman Sachs zal daar hoogstwaarschijnlijk hetzelfde over denken.

Bronnen: Politico, FD, RTLZ

Foto: Flickr / FT