Investeren in start-ups? Geld stroomt toe.

In het eerste halfjaar van 2017 haalde de Belgische start-ups zo’n 170 miljoen euro op. De ‘search for yield’ zorgt er voor dat beleggers en investeerders inzetten op start-ups. Maar, de groeibedrijven gaan anderzijds ook zelf actief opzoek. Het buitenland is populair om geld op te halen.

Hoe zit het met de financiering van de Belgische groeibedrijven? Tamelijk goed, zo blijkt uit de cijfers van de eerste zes maanden van 2017.

In de twee eerste kwartalen van dit jaar werd voor 172 miljoen euro opgehaald door de start-ups (113 miljoen, 1ste kwart; 59 miljoen, 2e kwart).

Dat is minder dan in 2016, maar een heel pak beter dan in 2013 en 2014, toen op jaarbasis amper 174 en 182 miljoen vloeide naar de start-ups.

Een groot deel van het geld vloeide naar een start-up: big-dataspecialist Collibra haalde bij een kapitaalronde niet minder dan 44 miljoen euro op.

De investeringsbereidheid bij durfkapitalisten ligt hoog. Naast Collibra dat opzoek ging naar vers geld, waren er nog 41 kapitaalrondes bij andere bedrijven.

De durfkapitalisten zoeken nog steeds ‘yield’, nu de beurs al hoog gewaardeerd is en de rentes op obligaties en spaarboekjes op een extreem dieptepunt zit.

Maar, de beweging gaat niet alleen in één richting. Het zijn ook de start-ups, vooral uit biotech- en technologiebedrijven, die zelf opzoek gaan naar financiering.

Vaak gaan de Belgische bedrijven over de grenzen kijken voor geld, tot zelfs Silicon Valley.

Bron: De Tijd