Deze goudmijn moet $190 miljard aan belastingen betalen!

Goudmijnaandelen kunnen een heel lucratieve belegging zijn. Als de goudprijs stijgt, stijgen goudmijnaandelen nog sneller. Maar met investeringen in individuele goudmijnen is het oppassen geblazen. Dat werd gisteren nogmaals duidelijk.

De overheid van Tanzania wil Acacia Mining een rekening doen betalen van $190 miljard! Een gigantische som voor eender welke mijnbouwer en zeker voor een die maar drie mijnen uitbaat.

Het gaat om $40 miljard aan belastingen en $150 miljard aan interesten en boetes. De Tanzaniaanse overheid meent immers dat het bedrijf niet alle inkomsten tussen 2000 en 2017 heeft aangegeven.

De koers van het aandeel is in drie dagen met 37% gedaald. Beleggers vrezen dat het bedrijf zijn goudmijnen zal moeten sluiten als het conflict met de fiscus niet snel opgelost wordt.

Tanzania staat steeds vijandiger tegenover mijnbouwbedrijven. In maart verbood het de export van ongeraffineerd goud en koper. Die maatregel kost Acacia 1 miljoen dollar per dag aan gemiste inkomsten!

Elke logica lijkt zoek in het nieuwe conflict met de overheid. $40 miljard is meer dan het dubbele van wat de vijf grootste goudmijnen aan belastingen hebben betaald sinds 2000!

Acacia zelf realiseerde vorig jaar een omzet van 1 miljard dollar. Een factuur van $190 betekent dus een doodvonnis voor het bedrijf.

Zelfs als Acacia via de rechtbank de gepeperde rekening kan voorkomen, dan nog wordt het een kostelijke zaak. Het bedrijf meldde vrijdag dat het zijn cash op de balans met 45% zag dalen in één jaar om wille van geschillen met de overheid.

Het is een herinnering voor goudkevers dat niet enkel je beleggingsthesis juist moet zijn, maar ook de uitvoering van je beleggingsideeën.

Beleggen in één enkel bedrijf met mijnen in één enkel land is altijd riskanter dan beleggen in een korfje goudmijnaandelen, ETF of fysiek goud.

Bron: Bloomberg
Foto: PDTillman