Griekenland gaat opnieuw obligaties uitgeven

Griekenland, het kneusje van de Europese Unie, gaat sinds lange tijd opnieuw obligaties op de markt brengen. Het is sinds 2014 geleden dat je Griekse obligaties kon kopen want door de financiële problemen in het land, werden deze tijdelijk geschrapt. 

Vanaf dinsdag 25 juli kunnen beleggers en investeerders opnieuw Griekse obligaties kopen op de financiële markten. Het gaat voorlopig slechts over één ‘product’, namelijk Grieks waardepapier met een termijn van 5 jaar en een couponrente van 4,75 procent.

Uit onderzoek blijkt dat de Griekse obligaties gegeerd zijn op de kapitaalmarkt. De schuldsituatie in Griekenland blijft risicovol maar beleggers en investeerders laten zich hierdoor niet afschrikken en hebben voldoende vertrouwen op een positieve afloop op middellange termijn.

Er kan eindelijk worden gesproken over ‘licht aan het einde van de tunnel’. Na drie financiële reddingsboeien van de internationale geldschieters, lijkt de Griekse economie te stabiliseren en recht te krabbelen. Volgens Grieks premier Alexis Tsipras is de economie terug aan het ‘groeien’, zeer traag weliswaar maar het tij lijkt gekeerd te zijn.

Ook analisten zijn te spreken over de timing van de uitgifte van de obligaties. De kans bestaat dat de Europese Centrale Bank deze obligaties zal opnemen in het opkoopprogramma en Griekse schulden zal opkopen. Alvorens de ECB dit kan doen, moeten de obligaties eerst grondig worden geanalyseerd en worden ‘goedgekeurd’ om op te kopen.

Het spijtige van de zaak is natuurlijk dat de stimulus niet zo heel lang meer zal duren vermits Draghi reeds heeft aangegeven het opkoopprogramma te willen afbouwen de komende maanden. Griekenland zal hoe dan ook onder het toezicht blijven van de EU en het IMF.

De laatste maanden waren positief voor Griekenland, volgens verschillende ratingbureaus kan de kredietwaardigheid van Griekenland opgetrokken worden van ‘stabiel’ naar ‘positief’ omwille van de economische verbeteringen en de toenemende stabiliteit.

Bronnen: CNBC, The Guardian, FT

Foto: 3dman_eu – Pixabay