De Fed maakt zichzelf weer eens compleet belachelijk

Fernando Martin, econoom van de Fed van St. Louis, heeft zijn onzalige werkgever weer eens de nodige oneer aangedaan door een onsamenhangend brandrede tegen goud te publiceren in de (((Wall Street Journal))).

Volgens Martin hebben mensen die investeren in goud (ipv schuld) niks van de economie te begrepen. Zogezegd zou goud geen goede verzekering tegen inflatie zijn. Wel integendeel: wie goud koopt, smoort economische groei in de kiem.

Zerohedge haalt het discours van Martin op fijnzinnige wijze onderuit.

Het artikel van Martin bewijst vooral hoe wanhopig de Fed is om consumenten uit goud te jagen en in het schuldpapier en de beurs. Zo hanteert de Fed bijvoorbeeld een absurde definitie van inflatie waarbij bepaalde belangrijke bubbels zoals de huizenbubbel niet in rekening wordt genomen.

Vanuit dat oogpunt kan men inderdaad stellen dat de inflatie veel lager ligt dan de reële inflatie en investeerders in goud een rare beleggingsstrategie hanteren, maar het is op geen enkele wijze verdedigbaar om zulke bubbels buiten rekening te houden.

De Fed kan geen parameters uitvinden door gewoon belangrijke prikkels waarop investeerders, inclusief goudinvesteerders, reageren gewoon te negeren.

Natuurlijk is het voor banken en centrale banken, die tot over hun oren NPLs in portefeuille hebben, de rol van de huizenbubbel willen downplayen of zelfs negeren, maar het sluit niet aan bij de realiteit.

Hiermee komen we tot de essentie van de hayekianen en de aanhangers van het centraal bankieren: ze leven in hun eigen droomwereld en denken de cruciale elementen die hun verhaal onderuit halen gewoon weg, en zetten de mensen hen daarop wijzen weg als gevaarlijke gekken.