Atlantisme in crisis: Europese regeringen volgen Amerikaanse Ruslandpolitiek niet meer

Vorige week werden in de Amerikaanse Kamer en Senaat met een overweldigende meerderheid de sancties tegen Rusland verlengd en uitgebreid. Bovendien ziet het er naar uit dat Trump de wet gewoon zal ondertekenen.

Dat is niet naar de zin van de Europese partners, die de gewoonte hebben om in de pas van Washington te lopen, als het op Ruslandpolitiek aankomt. Deze week lieten de Duitse en Finse regeringen zich uitdrukkelijk negatief uit over de verscherpte Ruslandpolitiek van de Amerikanen.

De sancties tegen Rusland hebben de Europese ondernemers al honderden miljarden aan investeringen en gederfde winsten gekost, en de Europese economie verloor al enkele duizenden jobs aan de zo goed als stilgevallen export van Europese producten naar Rusland.

Vooral de Duitse en de Finse economie zijn sterk afhankelijk van de export naar Rusland. Het is dus niet verwonderlijk dat juist deze twee economieën luid protesteren.

De Duitse bondsminister voor Economische Zaken Brigitte Zypries veroordeelt de beslissing van het Amerikaanse congres uitdrukkelijk in de media en zegt namens de Duitse regering dat het niet zal deelnemen aan een potentiële handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Russen.

Zypries repte echter met geen woord over welke slagen Duitsland achter de arm houdt om Amerika onder druk te zetten om haar anti-Ruslandkoers af te zwakken. Haar woorden missen dus substantie en zijn tekenend voor de rol van Europa op het geopolitieke wereldtoneel: wij spelen slechts een kleine bijrol.

Ook de Finse president Sauli Niinisto laat zijn ongenoegen blijken en gaat zelfs een stap verder van Zypries: Niinisto verklaart “op dezelfde lijn met Poetin” te zitten en stuurt aan op een eenzijdige opzegging van de sancties vanwege de Europese Unie.

Ook de Franse president Macron liet zich al kritisch uit t.a.v. de Amerikaanse NAVO-bondgenoot en stuurt ook aan op een normalisering van de relaties met Moskou.

Foto: Jim Mattis