Europa “the place to be” om investeringen te doen

Stephen Wood, chief market strategist bij Russel Investmets, een groot investeringsbedrijf op Wall Street met een portefeuille van ongeveer 266 miljard USD waarschuwt beleggers om dringend buiten de Verenigde Staten te investeren door het stijgende risico op een correctie.

De afgelopen jaren steeg de S&P 500, de belangrijkste beursindex in de Verenigde Staten, zeer sterk, waarbij het ene record na het andere verbroken werd. Meer en meer analisten waarschuwen dan ook dat er een correctie top til is, met schattingen gaande van 7% tot bijna 30%. De impact hiervan is significant waardoor beleggers dan ook dringend op zoek moeten gaan naar alternatieven.

Waar Europa de afgelopen jaren door de Eurocrisis een te vermijden investeringsklimaat kende, lijkt dit de laatste maanden een mooi alternatief geworden te zijn. Ook Azië wordt terug aangeprezen, dit ten nadele van de Verenigde Staten. Europa staat met stip genoteerd dankzij de ECB welke in tegenstelling tot de FED een beleid voert om de economie verder te doen aantrekken.

De FED daarentegen verhoogt op dit moment stelselmatig de rente waardoor de economie opnieuw zal vertragen. De economische cyclus in Europa loopt enige tijd achter op de Verenigde Staten waardoor de economie nog volop moet herstellen van de vorige financiële crisis. Daarnaast zal de FED de komende maanden de balansen verder opruimen waar op dit moment nog 4,5 miljard USD op staat genoteerd.

Indien de Amerikaanse beurzen toch verder zouden aantrekken de komende maanden wordt er een maximum verwacht van 3000ptn. voor de S&P 500. Bijna alle analisten gaan ervan uit dat bij het bereiken van dit aantal ptn. een quasi zekere correctie komt.

Ook de FED wapent zich opnieuw voor een nieuwe financiële crisis door de rente stelselmatig te verhogen. Op deze manier krijgt het opnieuw een machtig rentewapen in handen. De Europese Centrale Bank daarentegen kampt nog steeds met een structureel probleem. Diverse landen kampen met een onhoudbaar hoog schuldenniveau waardoor de rente niet omhooggetrokken kan worden door het risico op een desastreuze rentesneeuwbal. Ook het QE-programma is nog steeds niet afgelopen waardoor het nog enige jaren achterloopt op de Verenigde Staten.

Indien er een correctie zou komen op het Amerikaanse continent zal dit ongetwijfeld doorsijpelen naar zowel Europa als Azië. Enige voorzichtigheid is dan ook zeker aan te raden om op deze manier snel te kunnen schakelen bij nieuwe opportuniteiten.

Bronnen:

http://www.cnbc.com