China investeert mét succes miljarden dollars in Afrika

China is in volle expansie, een gegeven wat het Westen met argusogen bekijkt. Wat de Chinese overheid echter ten allen tijde tracht te vermijden is dezelfde Westerse fouten te begaan als decennia geleden. Het ziet een continent als Afrika dan ook als een enorme opportuniteit in plaats van er volop roofbouw te plegen.

De strategie welke China toepast in Afrika is deze welke de Verenigde Staten na de tweede wereldoorlog toepasten met het Marshallplan in Europa. Namelijk het creëren van een enorme afzetmarkt om op deze manier de eigen expansie en invloed sterk te kunnen uitbreiden. China slaagt hier ook wonderwel in waardoor diverse Afrikaanse landen mooie groeicijfers van meer dan 10% kunnen voorleggen.

In tegenstelling tot het Westen heeft China geen problemen met het niet naleven van mensenrechten of de aanwezigheid van bestaande dictators. Het investeert miljarden dollars in het continent en wint hierdoor sterk aan invloed. Het spreekwoord “wiens brood men eet, diens woord men spreekt” is hier des te meer van toepassing.

De plaatselijke bevolking ziet in tegenstelling tot het Westen ook investeringen gebeuren waardoor de plaatselijke economie er aantrekt. Voor China betekent de jonge Afrikaanse afzetmarkt een enorm potentieel. Niet enkel als afzetmarkt maar ook als bron van grondstoffen, hetgeen het land maar al te goed kan gebruiken.

Niet enkel in Afrika maar ook in het Midden-Oosten worden miljarden dollars aan investeringen gedaan door de Chinese overheid. Onder meer in Iran investeert men volop waardoor het land een nieuwe handelshub kan worden de komende decennia. Dit zou voor de Verenigde Staten een ware nachtmerrie betekenen.

Er wordt niet enkel geïnvesteerd in het ontginnen van grondstoffen maar ook in tal van high-tech bedrijven. Tal van verkochte GSM’s in Afrika zijn bijvoorbeeld afkomstig van Chinese bedrijven.

Amerikaanse en Europese overheden wordt verweten dat deze een te conservatie manier van denken hanteren in Afrika. Deze willen enkel investeren in “correcte” bedrijven waarbij mensenrechten hoog in het vaandel staan. Dit in combinatie met een koloniaal verleden zorgt ervoor dat dit de laatste decennia niet bepaald een succes te noemen was.

China kreeg daarentegen de kans om deze leemte op te vullen waar het Westen faalde. Het is er in geslaagd dit te verwezenlijken waardoor de wereldwijde invloedssfeer van China nog verder is gestegen. Niet enkel Azië, maar ook Afrika en het Midden-Oosten zijn op deze manier afhankelijk geworden van de Chinese economie.

Indien het “One belt, One road” – programma volledig uitgevoerd wordt, dan zullen de Verenigde Staten daadwerkelijk buiten spel geplaatst zijn. Deze Chinese strategie ondermijnen is echter amper mogelijk. In de plaats hiervan blijven de Verenigde Staten wereldwijd militair ingrijpen wat op termijn enkel voor meer ellende zorgt voor de plaatselijke bevolking.

Bronnen:

http://www.cnbc.com