Vaardigt Europa binnenkort rechtstreekse sancties uit tegen Verenigde Staten?

Zoals reeds te verwachten viel zijn de nieuwe Amerikaanse sancties ten opzichte van Rusland in slechte aarde gevallen in Europa. Door deze sancties worden ook Europese bedrijven getroffen, hetgeen nu ook de Europeanen in het harnas jaagt.

Trump is met het invoeren van de nieuwste serie sancties ten opzichte van Rusland mogelijks net de stap te ver gegaan. Nu de sancties daadwerkelijk een feit geworden zijn, delen ook Europese bedrijven in de brokken waarbij nu de Duitse minister van economische zaken Brigitte Zypries officieel vraagt aan de Europese Commissie om tegenmaatregelen te nemen.

Deze tegenmaatregelen openen dan ook de doos van Pandora waarbij de Verenigde Staten door één van werelds machtigste economische blokken sancties zou opgelegd krijgen. De kans dat beide partijen hier goed uitkomen is niet bestaande door het enorm aantal relaties tussen beide continenten.

Zypries haalt aan dat de Amerikaanse sancties in conflict komen met de internationale wetten waarbij Duitse bedrijven welke in het buitenland opereren getroffen worden door de Verenigde Staten. Onder meer de Duitse samenwerking bij het ontginnen van olie en gas wordt hierbij getroffen.

Er wordt tevens aangehaald dat Duitsland geen handelsoorlog wenst op te starten met de Verenigde Staten en hier diverse malen voor waarschuwde. Ondanks deze waarschuwingen werden deze toch doorgevoerd waarbij de Europese Commissie nu vermoedelijk tegenmaatregelen zal nemen.

Het goedkeuren van deze sancties werd bijna unaniem goedgekeurd door de Amerikaanse senaat waardoor de kans op een mogelijke afzwakking behoorlijk klein is. Het toont wel aan dat de Verenigde Staten zich in slechts enkele jaren verder isoleren van de rest van de wereld. Niet enkel op economisch gebied met het opzeggen van handelsakkoorden en het instellen van sancties waarbij bondgenoten getroffen worden. Ook militair dreigen de Verenigde Staten zware problemen te veroorzaken, onder meer in Noord Korea.

Indien het Witte Huis, onder leiding van Trump, blijven doorgaan op het huidige pad dreigt men één van zijn meeste trouwe bondgenoten, Europa, in de armen te drijven van China. Voor de Chinese leiders is Trump de gedroomde kans om de status van dominante wereldmacht over te nemen. Waar Trump op korte termijn handelt, is dit voor China een werk van decennia. Langzaam wordt echter duidelijk dat dit laatste wel degelijk de juiste keuze zal blijken te zijn.

Bronnen:

http://www.cnbc.com