Euromunt te sterk en dreiging voor Europese aandelen?

De Europese eenheidsmunt is niet te stuiten, elke week opnieuw stijgt de euromunt in waarde ten opzichte van andere wisselkoersen. Dit lijkt op het eerste gezicht zeer positief, maar toch zijn er nadelen aan verbonden. Het beïnvloedt zelfs het beurssentiment op de Europese aandelenmarkten, sterindexen zoals het Franse CAC en de Duitse DAX gaan er niet op vooruit.

De euromunt is euforisch, zo lijkt het wel als je naar de forex-tabellen kijkt. De Europese eenheidsmunt is dit jaar al 11 procent in waarde gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. Er zijn twee belangrijke factoren die een invloed hebben op de wisselkoersverhouding tussen beide munten.

Eerst en vooral, het gaat bijzonder goed met de Europese economie met als gevolg dat de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank afgebouwd zullen worden de komende maanden. Het opkoopprogramma wordt volgend jaar wellicht teruggedraaid en dus zal er minder geld worden gepompt in de economie.

Ten tweede, het contrast met de Amerikaanse situatie kan niet groter zijn, zeker met Donald Trump als president. Macro-economische data wijzen op een lichte afkoeling van de Amerikaanse economie. Er worden steeds minder jobs gecreëerd, Trump trekt zich terug uit verschillende handelsakkoorden, de Federal Reserve komt maar niet toe tot het verhogen van de rentes, etc…

Kortom, de euro staat sterk en de dollar zwak en dat is merkbaar op de financiële markten, meer bepaald in Europa. Sinds eind mei/begin juni zijn de Europese indexen begonnen met licht terreinverlies omwille van de vrees dat de euro te sterk noteert t.o.v. de Amerikaanse dollar.

Het maakt handelen met Europa en Europese bedrijven veel duurder dan pakweg begin dit jaar, toen noteerde één euro aan 1,05 dollar. Tegenwoordig betaal je 1,18 dollar voor een euro en dat zint beleggers en investeerders niet vermits ze vrezen voor een mindere Europese aantrekkingskracht.

Ook de ECB ziet het liever anders want door de dure euromunt, wordt importeren vanuit andere landen goedkoper en dat heeft een negatieve invloed op het inflatiecijfer. Analisten verwachten dat ECB-voorzitter Mario Draghi een taperingstrategie aan het uitwerken is waarmee hij de euro terug naar een aanvaardbaar niveau kan brengen in 2018.

Bronnen: Moneytalk, Bloomberg

Foto: Dennis Skley – Flickr