Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Britten willen met 40 miljard over brug komen

De Britten willen met 40 miljard euro over de brug komen. Dat meldt de Britse krant Sunday Telegraph. Ze stellen hierbij wel voorwaarden.

Ter herinnering: Naar aanleiding van de Brexit eist de Europese Unie de vereffening van een aanzienlijke factuur van het Verenigd Koninkrijk. In Brussel circuleerde al het bedrag van 100 miljard euro.

Tot voor kort werd er vanuit Britse kant nog niet over bedragen gesproken. Nu zou de Britse regering zich kunnen vinden in de betaling van 40 miljard euro, gespreid in de tijd.

Naar verluidt zouden ze dit in maximaal drie jaar aan voorschotten van 10 miljard willen betalen met uiteindelijk de aflossing van het eindfactuur.

De voorgestelde 40 miljard is nog ver verwijderd van de Europese eisen. Dit maakt nog eens duidelijk dat de onderhandelingen nog een hele klus worden.

Verder willen de Britten de factuur niet zomaar betalen. Zij willen de toegang behouden tot de Europese eenheidsmarkt. De Europese leiders zullen echter niet zo makkelijk cadeaus aan het land toekennen en vooral een voorbeeld willen stellen naar andere landen en regio’s toe.

De Europese onderhandelaars willen verder eerst een aantal andere zaken afhandelen, zoals de factuur zelf, de toekomst van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland/EU en niet-EU.

Tenslotte meldde de krant De Tijd nog dat de Spaanse minister van buitenlandse zaken de twisten over Gibraltar niet zal gebruiken als voorwaarde bij de onderhandelingen. Het stukje Verenigd Koninkrijk ten zuiden van Spanje stemde ‘Remain’ in het referendum van 2016 en zorgde al voor veel discussie tussen het VK en Spanje.

Wat voorafging

De Brexit-onderhandelingen moeten gezien worden in het licht van:

  • een referendum waarbij Engeland en wales voor een exit stemden maar Noord-Ierland, Schotland en Gibraltar niet. Die regio’s kunnen zich maar moeilijk neerleggen bij de Brexit.
  • Om een sterker mandaat te hebben bij de onderhandelingen schreef Brits premier Theresa May vervroegde verkiezingen uit, twee maanden geleden. Ze verloor daarbij net haar meerderheid in plaats van ze te versterken. Ze heeft een coalitie gevormd met het centrum-rechtse en conservatieve DUP, de ‘Democratic Unionist Party’ uit Noord-Ierland.
  • Er begint twijfel te ontstaan over het effectief doorgaan van de Brexit. “Ik denk dat er een ernstige kans bestaat dat de Brexit niet doorgaat. Het is trouwens ook zo dat de Europese Unie niet alleen is voorbereid op deze onderhandelingen maar ook al aan een contingency planning doet, met andere woorden ‘wat als heel deze zaak in het honderd loopt’”, aldus Karel De Gucht (voormalig Eurocommissaris en politicus voor Open VLD) tegenover VTM Nieuws in juni.

Bronnen: De Tijd, Sunday Telegraph, VTM Nieuws

Foto: Ben Stansall/AFP/Getty Images

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.