Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Handelsakkoord met Verenigd Koninkrijk: 6 scenario’s

Hoe de relatie met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er na 2019 zal uitzien, is momenteel nog onduidelijk. Vast staat wel dat de Britten moeten kiezen uit één van de zes mogelijke scenario’s. We zetten de pistes, en de gevolgen ervan, op een rij.

1. Lidmaatschap EU: Heel wat politici bij de Liberale Democraten (LibDems) en socialisten (Labour) willen een nieuw referendum om Brexit ongedaan te maken. Onder andere ex-Prime Minister Tony Blair pleit hiervoor. De kans dat zo’n referendum er komt is echter zo goed als onbestaande.

2. Europese Economische Ruimte (EEA): Het huidige model dat Noorwegen, Liechtenstein en Ijsland toepassen. Ze zijn geen lid van de EU maar maken wel deel uit van de interne markt voor goederen, diensten en personen. De landen moeten ook bijdragen tot de EU-begroting. Dit scenario lijkt onwaarschijnlijk, omdat de Britten bij EEA-lidmaatschap hun grenzen niet zelf mogen controleren/sluiten voor migranten.

3. Europese Vrijhandelszone (EFTA): Zwitserland maakt deel uit van de Europese interne markt voor goederen (exclusief landbouw). Diensten vallen hier buiten. Dit zou voor het Verenigd Koninkrijk interessant zijn omdat de financiële sector in Londen dan buiten schot blijft.

4. Handelsblok met Turkije (en Andorra en San Marino): Er is een speciaal handelsakkoord met de EU waarbij Turkije (en enkele mini-staatjes) geen deel uitmaken van de interne markt (single market) maar wel een speciaal handelsverdrag met de Europese Unie hebben. Hierbij kunnen tarieven laag zijn voor import en export. Ook moet geen vrij verkeer van personen worden toegelaten, evenmin dient men bij te dragen aan het EU-budget.

5. Een nieuw, speciaal handelsverdrag EU-Verenigd Koninkrijk, specifiek in het kader van de Brexit. Dit scenario heeft de voorkeur van Theresa May, de Britse Prime Minister. Vraag is of de EU een menu à la carte toestaat. Dit verdrag tot in de puntjes opstellen, zal jaren in beslag nemen. Een langere overgangsperiode is dan haast onvermijdelijk.

6. Geen akkoord in maart 2019, waarbij de Britten volledig uit de interne markt en EU stappen en terugvallen op de internationale regels van de WTO.

Bron: The Economist

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.