Nucleaire dreiging Noord-Korea weegt op beurzen

De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Korea lopen hoog op. De vrees voor een nucleaire aanval van Noord-Korea op de V.S.A. is gegroeid na de herhaaldelijk geslaagde rakettesten. Amerikaans president Trump heeft gewaarschuwd dat ze zullen reageren met ‘fury and fire’ moest het nodig zijn. De escalatie tussen beide landen weegt aardig door op de financiële markten over ter wereld.

Noord-Korea en de Verenigde Staten van Amerika hebben nooit de beste relatie gehad met elkaar maar de huidige verstandhouding tussen beide landen is meer dan zorgwekkend te noemen.

Voorlopig wordt er veel met spierballen gerold en is het nog niet tot een werkelijk conflict gekomen, maar dat scenario lijkt met de dag realistischer te worden nu Noord-Korea onophoudelijk rakettesten uitvoert met een steeds groter bereik.

Amerikaans president Donald Trump heeft onlangs gewaarschuwd dat, bij de eerstvolgende Noord-Koreaanse dreiging, de V.S.A. zullen reageren met ‘fire and fury like the world has never seen’. De escalatie is zijn kookpunt aan het bereiken en kan uitmonden in een nucleaire oorlog.

De hele wereld houdt de situatie nauwgezet in de gaten, beleggers en investeerders hebben er niet zo een goed oog in met als gevolg dat allerlei sterindexen kleine verliezen laten zien op de koerstabellen.

Zowel in Europa, Azië als in de Verenigde Staten van Amerika kleuren de koerstabellen rood uit angst voor het verder escaleren van de situatie en voor een nog complexere geopolitieke situatie tussen de verschillende wereldmachten.

Mocht er een conflict ontstaan, dan krijgen we een moeilijke en onzekere periode waarvan we niet weten hoe lang ze zal duren en hoe ernstig ze zal uitdraaien. Daarenboven zullen de relaties tussen Japan, Rusland, China en de Verenigde Staten van Amerika flink op de proef worden gesteld.

De Zuid-Koreaanse en Taiwanese indexen lijden zwaar onder de escalatie en verliezen respectievelijk 1,10 en 0,93 procent van hun beurswaarde. In Europa verliezen aandelen gemiddeld 1,12 procent en in de V.S.A. verliest de Dow Jones slechts 0,15 procent, de S&P 500 verliest 0,24 procent.

Bronnen: FT, Marketwatch, Bloomberg, Investing