Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Federal Reserve verhoogt rente dit jaar wellicht niet meer

Verschillende centrale banken ter wereld zijn een scenario aan het bestuderen om hun monetair beleid te normaliseren. Eén van de belangrijkste criteria om dit te doen, is het behalen van de vooropgestelde inflatiedoelstellingen. Maar sinds enkele maanden is de inflatie overal aan het terugvallen wat kan leiden tot het uitstellen van het normaliseren van het monetair beleid.

Een opmerkelijke evolutie, in zo goed als alle delen van de wereld is het inflatiecijfer sinds begin dit jaar aan het dalen ondanks de aantrekkende economieën en de verbeterde voorzichten voor de wereldeconomie. Zowel in de Verenigde Staten van Amerika als in Europa als in opkomende landen doet dit fenomeen zich voor.

In de Verenigde Staten van Amerika is de terugval van de inflatie wel heel erg groot, begint dit jaar bedroeg de kerninflatie nog 2,5 procent en is nu scherp gedaald naar 1,3 procent. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, zullen de centrale banken wat voorzichtiger zijn betreffende het normaliseren van hun monetair beleid. Hij verwacht alleszins geen derde en vierde Amerikaanse renteverhoging meer dit jaar.

Keith Wade beweert dat de detailhandel in de V.S.A. het slachteroffer is van de technologische vooruitgang in deze sector. Internet-retailers krijgen meer marktaandeel omdat consumenten gemakkelijker hun weg vinden naar deze manier van kopen, vooral omdat het sneller en goedkoper is.

Prijzen liggen hier doorgaans lager omdat de internet retailers minder kosten moeten maken. De detailhandel heeft veel marktaandeel verloren waardoor marges en lonen in een dalende lijn zitten, wat uiteindelijk een negatieve invloed heeft op de inflatie vermits consumenten goedkoper aankopen doen.

En zo kan de Federal Reserve weer maar eens niet uitvoeren wat er gepland was, net zoals vorig jaar. De vier renteverhogingen die op de planning stonden voor 2017 zullen dus niet doorgevoerd worden, volgens Wade blijft het dit jaar bij twee ‘rate hikes’.

Ook voor de Europese Centrale Bank is het afwachten wat de kerninflatie in de Europese Unie gaat doen. Begint dit jaar bedroeg de inflatie nog 2 procent maar is ondertussen ook gedaald naar 1,3 procent. Bijzonder problematisch vermits de ECB zijn monetair beleid sterk baseert op het inflatiecijfer.

Bronnen: Beursduivel, Analist

Foto: Wikimedia

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.