Bitcoin rijgt records aan elkaar

De bitcoin ondervindt voorlopig geen hinder van de ‘splitsing’ die plaatsvond op dinsdag 1 augustus, integendeel. Men vreesde dat de nieuwe concurrent, de bitcoin cash, een negatief effect ging hebben op de bitcoin-koers maar enkele dagen later veerde de koers van de bitcoin op en steeg door naar een nieuw record, momenteel is één bitcoin 3.470 dollar waard.

De digitale munt is populair, misschien een beetje te populair vermits er frustraties weerklinken in de bitcoin-gemeenschap. Door de talrijke transacties en orders verloopt alles te traag naar wens van vele gebruikers en daarom woedde er een maandenlange discussie om de capaciteit te vergroten.

De huidige blockchain verpakt transacties in blokken van 1 megabyte en dat kon volgens een aantal bitcoin-ontwikkelaars beter. Daarom werd er begin augustus een variante gecreëerd die gebruik maakt van de bitcoin-blockchain technologie maar met een grotere capaciteit, namelijk de bitcoin cash.

Deze ‘afsplitsing’ zorgde vorige week voor lichte paniek bij de originele bitcoin-gebruikers omdat ze dachten dat de cryptoconcurrent potentiele beleggers en investeerders zou afnemen van de oorspronkelijke virtuele munt. De paniek was onterecht want het tegenovergestelde gebeurde, de bitcoin noteert momenteel aan een nieuw recordbedrag van 3470 dollar.

De bitcoin cash daarentegen kent minder succes, sinds de creatiedatum is de cryptomunt in waarde gehalveerd. Het is een moeilijke start voor de concurrent maar voorlopig kan hier nog niet veel over worden gezegd vermits de munt pas op het toneel is verschenen.

Analisten beweren dat de originele bitcoin nog wel eventjes kan blijven doorgaan, ze verwachten dat de cryptomunt richting 4000 tot 5000 dollar kan stijgen omdat de beschikbaarheid gelimiteerd is.

Maar hoe harder ze stijgt, hoe groter de zeepbel wordt volgens experts en economen. De stijging sinds begin dit jaar is onwaarschijnlijk en teert voornamelijk op sentiment bij beleggers die hun graantje willen meepikken.

Bronnen: Standaard, Emerce, Smartbiz

Foto: Michael Wuensch – Pixabay