Noord-Koreaanse spanningen doen goudprijs stijgen

De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Korea hebben een bijzonder negatief effect op de financiële markten. De harde taal tussen Trump en Kim Jung-Un wordt steeds agressiever. Aandelen kleuren zo goed als allemaal rood maar dat betekent dat een andere beleggingscategorie weer massaal wordt opgepikt, namelijk goud. 

‘Fire and fury’, ‘the U.S. might have been too soft’ en ‘locked and loaded’. Enkele uitspraken van Amerikaans president Donald Trump als waarschuwing voor Nood-Korea dat al enkele weken dreigt met een reeks van rakettesten die mogelijk een kernkop kunnen dragen.

De spanningen tussen beide landen woedt onverminderd verder en dat is te zien aan de reactie op de financiële markten. Al enkele dagen is rood de hoofdkleur op de koerstabellen uit vrees voor verdere escalatie van het verbale conflict. Men vreest dat één van beide leiders effectief zal overgaan tot een raketaanval.

De goudmarkt profiteert van deze onzekere situatie en fungeert voor de zoveelste keer als veilige haven voor beleggers en investeerders. Kapitaal wordt uit aandelen getrokken om het dan ergens op een veilige manier te investeren. Deze week steeg de goudprijs met 2,3 procent en staat klaar om de 1.300 dollargrens te doorbreken.

Conflicten tussen landen en geopolitieke instabiliteit hebben altijd al een positief effect gehad op de goudprijs, maar volgens historische gegevens zorgt enkel de escalatie naar een effectieve oorlog voor een stijging van de goudprijs. Vanaf het punt dat er effectief oorlog is, is het vaak zo geweest dat de goudprijs terugviel.

Het valt ook op dat voornamelijk bij conflicten waar de Verenigde Staten van Amerika zijn mee gemoeid, de goudprijs het meeste reageert op de geopolitieke situatie. Dat komt omdat de V.S.A. de grootste economie ter wereld heeft en de dollar, als meest gebruikte valuta, ook beïnvloedt wordt door deze conflicten in de negatieve zin.

Goud zit als sinds begin dit jaar in een kleine opwaartse trend, de prijs is al 11 procent gestegen sindsdien en analisten verwachten dat goud nog kan verder stijgen naar 1.350 dollar. De technische analyse toont aan dat, als de 1.300 dollargrens wordt doorbroken, een goudprijs van 1.450 dollar mogelijk moet zijn in de nabije toekomst.

Bronnen: Marketupdate, Economic Times, Business Insider

Foto: Ilona Gaynor – Flickr