Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

221 miljard van Belgische bedrijven naar ‘belastingparadijzen’

Door de moordende belastingdruk, vlucht steeds meer kapitaal naar het buitenland. Uit recente cijfers blijkt nu dat in 2016 alleen al voor meer dan 200 miljard euro van Belgische bedrijven is versluisd naar zogenaamde ‘belastingparadijzen’. De Belgische fiscus ondervindt nog maar eens dat kapitaal erg mobiel is.

De Laffer-curve is iets wat de Belgische politiek niet wil begrijpen. Simpel gesteld: Op een bepaald moment worden belastingen zo hoog dat er enorm veel ontwijkingsgedrag plaatsvindt. Hierdoor vallen de belastinginkomsten van de overheid uiteindelijk – ondanks de verhoging van de belastingen – lager uit dan voorheen.

Politici snappen niet dat kapitaal mobiel is (er zullen altijd genoeg achterpoortjes en legale manieren zijn om geld te verplaatsen of in iets anders om te zetten). De fiscus zag in 2016 weer heel wat inkomsten verloren gaan. Niet minder dan 221 miljard euro werd vanuit België naar het buitenland verplaatst.

Dit bedrag is echter nog een zware onderschatting. De cijfers komen van de Federale Overheidsdienst Financiën. Als een bedrag hoger is dan 100.000 euro, dan moeten bedrijven melden aan de fiscus wanneer deze bedragen verplaatst worden naar landen op de zogenaamde ‘zwarte lijst’. Heel wat kleine spelers en particulieren zitten dus niet in dit bedrag van 221 miljard vervat.

De transacties met deze zogenaamde belastingparadijzen wil de fiscus in kaart brengen om te trachten dit kapitaal ooit nog te kunnen belasten. De Britse Maagdeneilanden, Monaco en de Kaaimaneilanden vinden we terug op de zwarte lijst. Singapore, Hongkong en Panama-eilanden staan er echter niet op. De lijst is dus natte-vinger-werk.

Merk op dat het hier gaat om telkens landen van buiten de Europese Unie. Geld versluizen naar andere landen binnen de EU is in de jongste jaren al lastiger geworden en zal nog moeilijker worden in de toekomst. De EU werkt namelijk stapje voor stapje aan een eengemaakte belastingunie.

Trends, Le Soir

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.